Afbeelding

Mark van Huystee ziet Delft met andere ogen

cultuur

Editie: Week 52, Jaargang 20 |

DELFT – Op het kruispunt van het Vrouwenregt, Vrouw Juttenland, Voldersgracht en Vlamingstraat zien bezoekers van Delft een van de mooiste panorama’s van de stad. Dat bedacht kunstenaar Mark van Huystee zich ook, toen hij afgelopen zomer met zijn schetsboek naar ‘de vier V’s’ toog. Hij tekende er op zijn karakteristieke wijze een stadsgezicht om je vingers bij af te likken. In een perspectief dat net niet ‘kan’, met kleuren die aan een striptekening doen denken. De stijl van Mark is waarschijnlijk niet uniek; interessant is’ie zeker.

Het jongste kunstwerk van Mark van Huystee is er eentje in een inmiddels lange rij. De tekenaar met het engelengeduld heeft er een sport van gemaakt om Delft op een geheel andere manier af te beelden dan veel van zijn collega kunstenaars. “Ik ga altijd op een plek zitten en teken dan een beeld van 180 graden. Op die manier zie je op het papier dus meer dan je in werkelijkheid kunt zien. Het geeft een heel grappig soort weidsheid, die eigenlijk niet bestaat.”

Dat is een feit. Heel wat mensen hebben zich er de afgelopen jaren al over verbaasd. En zich ermee bemoeid. Mark: “Als je zit te tekenen maak je mensen nieuwsgierig. Ze kijken graag met je mee en geven hun mening. Dat is leuk! Zo hoor je nog eens iets over de stad. Ik laat me tijdens het tekenen graag inspireren door wat mensen te vertellen hebben.”

Het resultaat van het monnikenwerk is een drie meter breed en bijna een meter hoog kleurig kunstwerk, waar echte Delvenaren van smullen. Niet voor niets ziet Mark geregeld zijn werken over de toonbank gaan. “Ik ben blij dat het aanslaat. Natuurlijk doe ik dit vooral omdat ik het leuk vind, maar doordat ik geregeld tekeningen verkoop kan ik het ook echt goed blijven doen.”

Inmiddels heeft Mark een behoorlijke verzameling Delftse stadsgezichten op zijn naam staan. Tijd voor een volgende stap? “Ik denk er wel eens over om dit ook in andere steden te gaan doen. Amsterdam is er natuurlijk prima geschikt voor. Daar heb je ook een meer internationaal publiek. Wie weet hoe dat zou kunnen lopen? Ik zou het ook heel leuk vinden om stadsgezichten van bijvoorbeeld Parijs te maken. Of New York. Maar ja, dat tekenen is niet het probleem; ik moet dan een tijdje in zo’n stad gaan vertoeven en dat kost handenvol geld. Ik moet daar nog eens goed over nadenken…”

Voorlopig is Mark dus nog in Delft te bewonderen. Zijn nieuwste werk is te koop bij Boekhandel Huyser, in verschillende formaten. Kijk op www.dwarsdoordelft.nl om te zien wat Mark bezig houdt. En… hoe hij het allemaal voor elkaar krijgt. (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12