Afbeelding

Leon Brock zingt op zijn nieuwe album over botox en gegraai

cultuur

Editie: Week 24, Jaargang 22 |

Leon Brock kijkt naar de samenleving met bespiegelende ogen. (Foto: Bas Beijersbergen)

DELFT - De 'idiotie' van de botox-cultuur, hufterig rijgedrag en gegraai van top-managers. Vijf jaar na zijn eerste soloplaat 'Ordinary People' komt singer-songwriter Leon Brock uit Delft opnieuw met een reeks pakkende Americana-liedjes over menselijk gedrag. Ze staan op zijn binnenkort verschijnende nieuwste cd, die 'Botox Nation' gaat heten.

De vorige cd werd destijds lovend ontvangen, met recensies als 'Dit is de crème-de-la-crème van de Nederlandse Americana'. Ook viel als vergelijking de naam van Townes van Zandt, een legendarische zanger-componist uit de Verenigde Staten. Die veelbelovende lijn van de eerste solo-cd trekt Leon Brock op zijn tweede album verder door. Zijn jongste collectie liedjes bevat een pakkende mix van countryblues en rock en roll, met een rake tekstuele inhoud.

Beschouwen
In het dagelijks leven is Leon Brock docent maatschappijleer. Beschouwen is dus zijn vak, maar ook zijn natuur. Dat blijkt meteen al uit 'The other side of the road', het eerste nummer op de cd: "Ik kan hier blijven, aan mijn kant van de straat, of oversteken naar waar het kleuriger lijkt." Waarvoor kies je? Brock maakt er, in alledaagse woorden, een filosofisch wikken en wegen van, op een aanstekelijk swingende ondergrond. ''Het zijn bespiegelingen van de moderne samenleving", zegt hij zelf over zijn teksten. Vandaar dat hij uitkomt bij onderwerpen als de botox-industrie, de inhaligheid soms in het bedrijfsleven, het gender-vraagstuk, en trieste prostitutie langs de snelweg. 'Maar het is nooit hekelend", aldus Brock. Er zit altijd mededogen in zijn in het Engels gezongen verhalen. "Of in elk geval een knipoog.”

Vrienden
Op 'Botox Nation' zorgen bekende, lokale muziekvrienden voor de begeleiding van zanger/gitarist Leon Brock. Zo ontpopt Derk Groen zich als een belangrijke sfeermaker, met zowel smeuïge country-licks als ruige gitaarsolo's. Guus Westdorp, die al aan de eerste plaat meedeed op piano, is ditmaal ook op keyboard-orgel te horen. André Boekestijn doet de baspartijen en in een enkel nummer de flamenco-gitaar. Naast deze vier Delftenaren zit een Rotterdammer achter de drums: Arie Verhaar.
Dit vijftal houdt zondag 22 juni de nieuwe cd van Leon Brock ten doop. De presentatie vindt plaats in het Congregatiegebouw aan de Brabantse Turfmarkt 9, om 16.00 uur. Toegang tot deze première is gratis. Wie er niet bij kan zijn: de in zilverblik verpakte cd 'Botox Nation' is te bestellen op de website van Leon Brock, www.leonbrock.co.nr.

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12