Leo Ninaber was jarenlang actief als vrijwilliger bij voetbalvereniging DHC en kijkt met een voldaan gevoel terug op deze tijd.
Leo Ninaber was jarenlang actief als vrijwilliger bij voetbalvereniging DHC en kijkt met een voldaan gevoel terug op deze tijd.

Hoe is het nu met Leo Ninaber?

Algemeen Hoe is het nu met?

Leo Ninaber (74) begon op 27-jarige leeftijd met tennissen in de Delftse Hout. Toen zijn oudste zoon Joey ging voetballen werd hij vrijwilliger bij voetbalvereniging DHC, iets wat hij jarenlang gedaan heeft. Hoe kijkt hij terug op deze tijd en hoe is het nu met hem? 

Door Frank van der Steen

Wanneer bent u begonnen met sporten?
Toen ik 27 was begon ik met tennissen bij de gemeentelijke personeelsvereniging in het tennispark van de Delftse Hout. Iedere woensdag en zaterdag hadden we daar banen en gingen we met een vaste groep tennissen. Ik was ook penningmeester, maar op een gegeven moment kwamen we mensen tekort en deed ik eigenlijk alles!

Wat zijn voor u mooie momenten uit die periode?
Op een gegeven moment hadden we een vast groepje van tien tennisvrienden, waarmee we altijd aan het tennissen waren! We gingen zelfs met elkaar op tennisvakantie naar Spanje, wat natuurlijk super leuke tripjes waren. Nu zie je dat ook vaak bij verenigingen, gewoon een huisje huren en lekker bier drinken met elkaar!

Hoe bent u daarna bij DHC terechtgekomen?
Mijn oudste zoon Joey was 6 toen hij begon met voetballen bij DHC. Eigenlijk werd mij direct gevraagd of ik iets voor de vereniging wilde doen, zo ben ik er destijds heel snel ingerold. Ik ging aan de slag als hoofdleider van een jeugdafdeling.

Kunt u wat meer vertellen over die functie?
Vroeger had je per leeftijdsgroep naast alle trainers ook een hoofdleider, een soort manager die zorgde voor de organisatie van de teams uit die leeftijdsgroep. Zo was ik op vrijdagavond degene waar spelers zich moesten afmelden, maar was ik ook degene die een vervanger moest zien te vinden. Ik moest zorgen dat alle teams compleet waren, zorgde voor de dagelijkse gang van zaken en onderhield het contact met de ouders.

U was een soort contactpersoon?
Het kwam natuurlijk wel eens voor dat kinderen weggestuurd werden of wissel zaten, dan kwamen ouders vaak naar mij. Als ouders daarin te ver gingen schakelde ik vaak de hoofdtrainer in. Als hoofdleider zat ik ook bijna 15 jaar in het jeugdbestuur, waarmee we de lopende zaken bespraken en keken hoe we de afdelingen beter op elkaar konden afstemmen.

Organiseerden jullie ook activiteiten?
Vanaf de D-jeugd regelde ik samen met een groep vrijwilligers veel voor de buitenlandse toernooien, maar ook voor het zomerkamp en andere leuke activiteiten. We wilden echt een clubgevoel creëren door zoveel mogelijk naast het voetballen te doen. Zo kwam John de Wolf een keer een clinic geven voor de jeugd en regelden we ook eens een KNVB truck met de gebroeders Mühren. In totaal heb ik zo’n 17 jaar bij DHC gezeten.

Hoe kijkt u terug op deze tijd?
Ik heb een geweldige tijd gehad en kom regelmatig nog jongens en ouders tegen uit mijn tijd bij DHC. Samen met alle vrijwilligers hebben we meegewerkt aan de fantastische sfeer binnen de club. Inmiddels voetballen Joey en mijn twee kleindochters bij Den Hoorn, waar ik regelmatig op zaterdag te vinden ben. Mijn jongste zoon Gino is volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Full Speed, dus daar zal ik zeker ook veel gaan kijken. Bij DHC kom ik niet veel meer, maar ik blijf de Delftse voetbalvelden zeker bezoeken!