Jonas Nieuwenbroek vertrok deze week naar Tsjechië voor twee optredens in Trutnov en Praag en staat op donderdag 27 juni in HAL015. (Foto: Justine Ellul)
Jonas Nieuwenbroek vertrok deze week naar Tsjechië voor twee optredens in Trutnov en Praag en staat op donderdag 27 juni in HAL015. (Foto: Justine Ellul)

Hemd van het Lijf: Jonas Nieuwenbroek

Algemeen Hemd van het lijf

Delftenaar Jonas Nieuwenbroek is muzikant en vertrok deze week naar Tsjechië voor twee optredens. Op 27 juni speelt hij in HAL015.

Waarom hier op de foto?
Ik heb samen met Jurriaan de Kok nieuwe jazzmuziek geschreven voor de Silent Film Sunrise: A Song Of Two Humans. Toen we hiermee bezig waren moesten we ook een persfoto maken om deze muziek te promoten. Dat is deze foto geworden.

Wanneer ben je ooit begonnen met het maken van muziek?
Ik was vroeger veel bezig met sporten, maar kreeg toen ik 13 was te maken met de ene na de andere blessure. Toen ik 15 was ben ik op advies van mijn moeder begonnen met drummen en ben ik muziek gaan maken. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk overgestapt van sporten naar het maken van muziek. Voor mij is muziek echt een uitlaatklep waar ik veel energie in kwijt kan.

Wanneer begon het serieus te worden?
Eigenlijk al binnen een jaar. Ik speelde toen in een bandje en we deden al wat optredens. Vervolgens kwam van het ene bandje het andere bandje en zo is het elke keer doorgegaan. Aan het einde van de middelbare school besloot ik om vol voor het maken van muziek te gaan, waarna ik even de tijd heb genomen om mezelf te ontwikkelen en uiteindelijk naar het conservatorium ben gegaan.

Wat voor muziek maak je?
Ik maak voornamelijk moderne jazzmuziek, in mijn ogen zelfs een beetje Scandinavische en filmische jazz. Ik ben samen met Jurriaan de Kok gevraagd door Filmfestival Suikerzoet om nieuwe jazzmuziek te schrijven voor een film. Wij hebben toen gekozen voor de Oscar winnende film Sunrise: A Song Of Two Humans uit 1927. Na de première zijn we met de film door het land gegaan om live te spelen in kleine filmhuizen, theaters en grotere podia in Nederland. 

Hoe ziet zo’n optreden eruit?
Bij onze optredens nemen we vaak de film mee en wordt de film afgespeeld op de locatie. Tijdens de film spelen wij live de muziek mee met de film! Het komt ook wel eens voor dat we de film niet meenemen en zonder film spelen. In dat geval spelen we een andere compositie, wat meer als een traditionele liveband.

Jullie zijn deze week vertrokken naar Tsjechië? 
Ja, we hebben daar twee optredens dit weekend. Afgelopen vrijdagavond speelden we op een film- en fotofestival in Trutnov en deze zaterdag spelen we in een kunstgalerij in Praag.

Hadden jullie al ervaring met optredens in het buitenland?
Met andere projecten hebben we allebei al eerder in het buitenland gespeeld. Jurriaan had bijvoorbeeld vorig jaar een tour in India en komt net terug van een tour met een andere band in Italië. Zelf heb ik in het verleden tours gehad in onder andere Zwitserland, Polen en Zweden. Nu gaan we met ons eigen project op pad, wat natuurlijk ontzettend bijzonder is. Sowieso vind ik het geweldig om dit voor mijn werk te mogen doen.

Hoe ziet de komende periode er voor je uit?
In mei hebben we een optreden op een groot jazzfestival in Budapest. Dit festival geeft aandacht aan meerdere vormen van jazz, waaronder dus filmische jazzmuziek. In augustus gaan we vervolgens een week op tour in Cyprus. Hier gaan we het  eiland over en zullen we onder andere optreden op een jazzfestival, in een jazzclub en bij wat restaurants. Naast alle optredens geef ik in Delft ook al een tijdje drumlessen!

Wat zou je ooit nog willen bereiken?
Dit is eigenlijk de eerste keer dat we met ons eigen project op pad kunnen in het buitenland en ik hoop dat we dat nog heel vaak kunnen en mogen doen. Ook hoop ik in Nederland in de toekomst wat meer te kunnen spelen met onze eigen muziek en zou ik graag een keer op tour willen in Amerika.

Als ik burgemeester van Delft was...
Zou ik meer aandacht geven aan culturele programmering. In Delft heb je bijvoorbeeld HAL015 en Jazzcafé Bebop die structureel aandacht geven aan jazzmuziek, maar het mag in mijn ogen wel wat meer worden gedaan. Voor de mensen in Delft die benieuwd zijn geworden, op donderdag 27 juni speel ik in HAL015!