Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Peter van Heijningen

Algemeen Hemd van het lijf

Peter van Heijningen is de solo-gitarist van de band Toyz. Binnenkort is de band te zien in het Hampshire Hotel.

Waarom hier op de foto?
Binnenkort treedt Toyz op bij het Hampshire Hotel, met nieuwe muziek.

Uit wie bestaat Toyz?
Toyz bestaat uit een gitarist (Peter van Heijningen), een drummer (Robert van Kooij) en een bassist (Ron van der Bas), en Koos Bommelé is al sinds jaar en dag onze manager.

Hoe lang bestaat Toyz al?
We bestaan sinds 1996, en hebben sindsdien al een hoop muziek uitgebracht en op veel festivals gestaan. Ron en Robert waren in die tijd ook al onderdeel van Toyz. Door de jaren heen hebben we verschillende bandleden gehad. We hebben ook een tijdje geprobeerd met een zanger/zangeres te werken, maar dat bleek toch niet helemaal ons pad te zijn. De band heeft een paar jaar een time out gehad maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan dus we hebben de draad weer opgepakt.

Nu spelen jullie zonder toetsen en zonder zang?
Wel zonder zang, maar we spelen ook met een ‘guide track’. Dat is track met een door ons voor-gecomponeerde keyboard-partij en partijen van orkestinstrumenten, die op de stereo-installatie wordt afgespeeld en waar wij dan live overheen spelen. Veel grote bands, zoals Muse bijvoorbeeld, gebruiken zo’n guide track. Zo kun je met een hele kleine bandsamenstelling toch heel groots klinken.

Wat voor muziek maakt Toyz?
We maken Instrumentale Progressive Rock, gemixt met verschillende stijlen oa. Blues, Dance, maar ook Braziliaanse en Afrikaanse invloeden zijn erin verwerkt. Onze muziek wordt weleens vergeleken met filmmuziek. De muziek van de band zie ik als een schilderij waarover ik met mijn gitaar het verhaal vertel.  Aan de titel van het nummer kun je afleiden waar het over gaat, maar iedereen kan dit op zijn eigen manier interpreteren.

Wat staat er nog op de planning voor Toyz?
Op zondag 21 april aanstaande spelen we om 15.30 uur in het Hampshire Hotel, gratis toegang, dus wees welkom! Binnenkort komen er nog meer nieuwe nummers uit en we hopen in mei een EP uit te brengen met het idee dat we weer zo snel mogelijk op de grote podia staan. Je kunt ons volgen via www.toyz-web.com.

Welke momenten zijn je door de jaren heen bijgebleven?
We hebben met Toyz de allereerste Westerpop Bokaal gewonnen, die heet nu de Peter Tetteroo Bokaal. Daar zijn we ook ‘ontdekt’ door Koos Bommelé, die toen onze manager is geworden en ons echt verder heeft geholpen. Wat ik ook nooit zal vergeten is dat ik een nummer heb geschreven over een collega die kwam te overlijden, ‘Dream On’, en toen ik het live speelde, stond een andere collega met zijn vrouw in het publiek. Ze had tranen in haar ogen, ze wist meteen waar het nummer over ging. Dit is waar ik het voor doe, mensen raken met mijn muziek.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik meer live bands laten spelen in Delft. DJ’s zijn leuk, en ik ga zelf ook wel eens naar dat soort festivals, maar een live band brengt leven. Er zijn zoveel goede bands in Delft en omstreken. Daar mag echt meer voor gedaan worden. Zelfs een combinatie zou mogelijk zijn - een band met een DJ ernaast.