Foto: Michel Klink
Foto: Michel Klink Foto:

Hemd van het lijf: Layon Nais

Algemeen Hemd van het lijf

Layon Nais (Leon den Os) is Allround Party DJ en bracht anderhalve week geleden zijn eerste single, ‘On My Mind’, uit op Spotify.

Vanwaar deze foto?
Dit is een vrij recente foto die ik door een professionele fotograaf, Michel Klink, heb laten maken. Dat doe ik eigenlijk elk jaar, zodat de organisaties, feesten en partijen waar ik draai het fotomateriaal kunnen gebruiken voor flyers en artworks.

Hoe lang ben je al DJ?
Ik ben zeventien jaar geleden begonnen als DJ. Ik sprak elk weekend af met vrienden in een soort keet, met een bar, maar er stond ook een computer met een mixprogramma. Ik zat daar iedere avond achter, muziek te draaien, en op een gegeven moment wilde ik daar wel meer mee doen. Ik werkte destijds al fulltime en ik sportte drie keer per week, dus ik had eigenlijk weinig tijd om muziek te produceren. Daarom heb ik ervoor gekozen om alleen in het weekend te DJ’en.

Doe je dat nog steeds?
Sinds begin 2022 heb ik echt m’n werk van DJ’en kunnen maken, en zodoende kreeg ik ook doordeweeks meer tijd om bezig te zijn met mijn onderneming en mijn eigen ontwikkeling. Dat wilde ik onder andere doen door het maken van mijn eigen muziek.

Was dat al die tijd het plan?
Het gebeurde eigenlijk meer per toeval. Zeventien jaar terug wilde ik echt de grootste DJ ter wereld worden. Toen waren Hardwell en Afrojack mijn voorbeelden. Op een gegeven moment dacht ik: ik wil gewoon Allround DJ zijn en daar zo ver mogelijk mee komen. De agenda ging op een gegeven moment zo lekker dat ik volledig voor het DJ’en kon gaan.

Je had nooit eigen muziek uitgebracht?
Nee, ik maakte al wel remixes van bestaande hits. Ik vind het leuk om hits uit de jaren ‘60 tot de jaren ‘90 in een nieuw jasje te steken. Die worden ook heel goed ontvangen, en dat zal ik ook zeker blijven doen, maar ik vond het wel tijd voor een volgende stap. Dat is dus mijn eerste eigen single ‘On My Mind’, op 16 februari uitgekomen, en daarmee kan ik ook laten horen dat deze energieke muziekstijl heel erg bij mij past.

Kun je wat vertellen over On My Mind?
Het is house en dance met een 90’s vibe, een beetje uptempo en lekker energiek. Ik denk dat er meer dan negenhonderd uur werk in zit, verspreid over anderhalf jaar. In de zomer van 2022 ontstond het idee en anderhalve week geleden is de single gereleased op Spotify, waar die inmiddels 50.000 streams te pakken heeft. De reacties zijn hartstikke goed!

Waar draai je allemaal?
Van een huisfeestje van tien man tot aan festivals van tienduizend man. Ik doe veel voor bedrijven en studenten, en er zijn verschillende cafés waar ik regelmatig voor draai, zoals De Sjees, het Koningshuys, Brouwhuis en de Oude Jan. Daarnaast doe ik zo’n veertig bruiloften per jaar. Ik ga ook regelmatig naar het buitenland. Ik ben net terug uit Oostenrijk, en nu staan Italië en Mallorca op de planning. Ik ga dit jaar ook een eigen evenement organiseren, en ben ook weer op een aantal toffe events te vinden, waaronder Royal Beats op 16 maart. Ik ga een soloshow doen op Oranjekoorts, met Koningsnacht, en voor het derde jaar op rij sta ik met Koningsdag op het Brouwplein!

Welk genre draai je meestal?
Zelf switch ik tussen veel verschillende genres op een vloeiende manier. Ik vind het leuk om het publiek te lezen en erop in te spelen. Iedereen wil altijd hits horen, maar ik vind het ook leuk om wat meer onbekend te gaan en nummers te draaien die niet iedereen kent. Die kan ik dan wel weer ter plekke herkenbaar maken, door onbekende instrumentale tracks met bekende vocals te mixen. Zo geef ik mijn eigen draai aan bestaande nummers. Inmiddels is mijn carrière op een punt gekomen dat mensen me vragen om wat ik zelf doe, en niet meer aankomen met lijsten aan verzoeken. Daardoor krijg ik ook steeds meer vrijheid in het draaien. Enorm dankbaar!

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik voor jong en oud meer evenementen organiseren. Niet per se feesten, maar ook culturele dingen. Dat is sowieso iets waar ik me op langere termijn mee bezig zou willen houden.