Afbeelding

Hemd van het lijf: Maaiky Silos

Algemeen Hemd van het lijf

Maaiky Silos is (nog steeds!) kunstenaar, levensgenieter en wereldverbeteraar. Na tien jaar spreken we haar opnieuw over haar balanceeract.

Waarom hier op de foto?
Tien jaar geleden stond ik voor deze rubriek ook hier op de foto. Als ik daaraan terugdenk heb ik wel het idee dat de cirkel rond is.

Is er veel veranderd?
Ja en nee. Ik ben nog steeds mezelf, maar een tikkie wijzer. Ik wil nog steeds de wereld redden, maar op een andere manier. Met sommige projecten ben ik nog steeds bezig.

Welke projecten zijn dat?
Lucky People Center - dat was mijn afstudeerproject, en het loopt nog steeds. We staan met een hele groep vrijwilligers op festivals en doen daar kunstzinnige projecten en diverse workshops. En de Kunstdirecteur, dat stamt ook uit mijn afstudeertijd: een duurzaam kledingmerk. Dat is wel heel belangrijk voor me. Kunst hoeft niet altijd hoogdravend of ingewikkeld te zijn, maar alles moet wel op z’n ‘save the planet’.

Save the planet?
Ja, dat zit in m’n genen. Maar ik kreeg op een gegeven moment ook door dat ik de wereld niet in m’n eentje ging redden. Nu voer ik alle goede ideeën op kleinere schaal uit. Ik heb maar zoveel energie, dus wat ik doe moet wel nut hebben. Ik moet echt keuzes maken. Dat is dan weer de kunst van het leven.

Hoe maak je die keuzes?
Ik doe dingen alleen als het echt uit m’n hart komt en als ik er genoeg energie voor heb. Anders moet het later. Ik kan niet iedereen redden, maar ik kan wel een steentje bijdragen. Mijn idee is nu steeds meer om de wereld te redden via de kinderen. Zij zijn uiteindelijk de toekomst.

Hoe ga je dat aanpakken? 
Door kunstzinnige therapie. Ik volg daar nu zelf een cursus in, met mijn collega’s van de kinderopvang, en wil de energie die ik daar opdoe overbrengen aan de kinderen. Het idee is om samen lekker te gaan maken, met verschillende materialen. Zo leer je de kinderen echt kennen en help je ze om in contact te komen met zichzelf en met hun lichaam. Het is een overdracht van energie. Daar komt het eigenlijk op neer. Ik merk nu al dat het contact met kinderen en begeleiders daar beter van wordt. We gaan een plan maken om kunstzinnige therapie vanaf de lente ‘24 toegankelijk te maken voor meer kinderen, begeleiders, ouders en docenten.

Lopen er nog andere projecten?
Ik heb ook een korte animatiefilm gemaakt voor de derde editie van Kort Delfts, waarin ik de hilariteit van de achterlijkheid van de Wim Hof Methode probeer te vatten. Verder ga ik met Roos Hendriks van De Witte Ezel het idee om één keer per maand op zaterdagmiddag live te ontwerpen voor de deur van de winkel uitvoeren. Waarschijnlijk gaat dat eind deze maand al van start.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik plastic gewoon afschaffen, iedereen die fietst feliciteren en mensen die geen auto hebben korting geven op het OV. Én, ik wil wel een mooie discotheek voor oudere mensen die ook wel eens willen dansen.