Leora en Marieke. (Foto: Koos Bommelé)
Leora en Marieke. (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het Lijf: Leora Tonus

Algemeen Hemd van het lijf

Leora is freelance onderwijsconsulent, trouwambtenaar én oprichtster van het pop-up Speelcafé in Huszár.

Waarom hier op de foto? 
Dit is de salon van café-brasserie Huszár, en hier organiseer ik het pop-up Speelcafé.

Wat is het Speelcafé?
Op woensdagochtend, tussen 9.00 uur en 12.00 uur, kunnen jonge kinderen hier spelen, terwijl hun ouders, opa’s, oma’s - van alles wat - koffie, thee en wat lekkers kunnen bestellen en kunnen bijkletsen, meespelen of zelfs werken.

Hoe is dat ontstaan?
Ik ben zelf moeder van een jongetje van tweeënhalf jaar oud. Toen ik net moeder werd, wilde ik er graag op uit naar plekken waar baby’s en kindjes ook welkom zijn. Daar zijn er niet zoveel van in Delft. Er zijn wel veel cafés en restaurants in Delft waar het in de ochtend eigenlijk niet zo druk is, en veel ouders worden vaak vroeg wakker. Toen dacht ik dus: wat nou als er een ruimte is waar ik in de ochtend met speelgoed naartoe kan komen, zodat ouders daar met hun kinderen terecht kunnen? Ik heb wat plekken benaderd om het idee te bespreken en Marieke van Huszár was erg enthousiast. Zij heeft zelf ook kinderen en vindt het belangrijk dat haar restaurant kindvriendelijk is. We zijn in gesprek gegaan, hebben een Instagram-pagina aangemaakt, en in oktober is het Speelcafé van start gegaan.

Hoe loopt het Speelcafé?
Goed! Er komen echt wel veel mensen op af, en we krijgen alleen maar positieve reacties. Er is dus echt wel een behoefte aan. Het is heel fijn als je ergens heen kan met je kind, zodat je een soort ‘break’ in je dag hebt, bijvoorbeeld ‘s ochtends ergens spelen en ‘s middags thuis. Het maakt je dag net wat afwisselender. Daar komt bij dat iedereen makkelijk een oogje in het zeil houdt en niemand zich stoort aan elkaars kinderen.

En je werkt samen met Huszár?
Ja, ze gaan twee uur eerder open voor het Speelcafé, maar het is eigenlijk een win-winsituatie. Ouders kunnen ergens terecht en Huszár verkoopt weer drankjes en lekkers. Daarnaast werk ik samen met Stichting Speeloké, de spelotheek. Daarvan leen ik speelgoed dat ik hier een aantal weken kan gebruiken. Zo probeer ik ook zo duurzaam mogelijk te zijn en probeer zo min mogelijk te kopen. Ik werk ook nog samen met Delft MaMa, een organisatie die activiteiten en ontmoeting mogelijk maakt voor internationale families.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik me inzetten voor de best mogelijke werkomstandigheden voor leraren en onderwijspersoneel, zodat alle kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen op school. Maar ik vind dat onze burgemeester het erg goed doet! Ik heb zelf bij de gemeente gewerkt en weet hoe complex het is.