v.l.n.r. Kevin, Sofia, Ziggy, Jurre (Foto: Koos Bommelé)
v.l.n.r. Kevin, Sofia, Ziggy, Jurre (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het Lijf: Craccat

Algemeen Hemd van het lijf

Craccat is een jonge band die zich heeft gevormd op het Stanislascollege Westplantsoen en zowel eigen nummers als covers speelt.

Waarom hier op de foto?
Dit is X, een cultuurcomplex dat gesponsord wordt door TU Delft. Je vindt hier ruimtes voor sport, kunst en muziek, en ze organiseren ook evenementen en workshops. Hier repeteren we meestal - vaak twee keer per week - dus dit is eigenlijk de thuisbasis van onze band.

Uit wie bestaat Craccat?
Kevin is de gitarist, Sofia is de zangeres, Ziggy is de drummer en Jurre is de bassist.

Hoe is Craccat ontstaan?
Het begon twee jaar geleden bij de diploma-uitreiking op de middelbare school. Toen zijn we bij elkaar gekomen om op de uitreiking op te treden. Het heeft toen een tijdje stil gelegen, tot de volgende diploma-uitreiking, en daarna zijn we wat regelmatiger gaan spelen. Op een gegeven moment werden we aangesproken door Summerjay, van de Bandcommunity, om een soort collaboratie op te richten. Sindsdien zijn we echt actief geworden. Dat is nu net iets meer dan een jaar geleden.

Wat is Bandcommunity?
Het is een samenwerking tussen, inmiddels, zo’n 8 bands. Het idee is dat we zo een pakket van meerdere bands aan cafés en podia aan kunnen bieden. Op die manier is de kans groter dat we daar kunnen spelen. Zo breng je ook heel veel muzikanten met elkaar in contact, wat helpt bij netwerken. Bij sommige optredens doen we ook ‘Bandcommunity sets’: dan worden verschillende muzikanten uit verschillende bands geplukt die dan voor even samen een project vormen.

Waar komt jullie naam vandaan?
Het begon met een foto die in onze groepswhatsapp werd gestuurd, van een kat met een filter er overheen. Wij zeiden toen: die kat ziet eruit alsof hij aan de crack zit. Zo is het ‘Craccat’ geworden.

Wat voor muziek maken jullie?
We begonnen met pop-rock, maar we zijn nu de garage-rock kant op gegaan. We halen inspiratie uit AC/DC, Nirvana, Dead Poet Society… We combineren 80’s, 90’s en 00’s geluid en kijken wat eruit komt. Rond februari zijn we begonnen met het maken van onze eigen nummers, voor die tijd speelden we wel alleen covers. Tijdens optredens spelen we meestal onze eigen nummers met dan één of twee covers erbij.

Wat staat er voor jullie nog allemaal op het programma?
Qua optredens… Op 25 november staan we op Wolpop, dat wordt wel groot. Verder komt er nog een set aan in een café op de TU-campus. Wat betreft de muziek… We zijn hard bezig met het schrijven van nummers. Er zijn zes nummers met een overkoepelend thema, die we gaan releasen onder de naam ‘Teenage Maturity’.

Als wij burgemeester van Delft waren…
…zouden we meer mogelijkheden creëren voor openbare, zichtbare podia in de buitenlucht, en in de stad, zodat iedereen die langskomt het kan horen en even kan blijven staan. Het is voor opkomende, jonge bands best moeilijk om aan optredens te komen. We zouden graag zien dat die bands ook ergens kunnen spelen.