Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Lies de Vooght

Algemeen Hemd van het lijf

Lies de Vooght is edelsmid. Ze ontwerpt, maakt en verkoopt sieraden in haar shop en studio Steen Papier Schaar aan de Verwersdijk.

Waarom hier op de foto?
Dit is mijn werkplek, en mijn werk is tevens mijn grootste hobby. Ik ben edelsmid van beroep en ik heb hier, bij Steen Papier Schaar, een winkel en een studio. Hier breng ik de meeste tijd door.

Wat is Steen Papier Schaar?
Ik werk hier samen met Fien van KUT.illustraties. Voorin hebben we een winkel, daar verkopen we werk dat we zelf maken, maar ook werk van andere ontwerpers, en achterin maken we onze eigen producten. Margot staat vandaag in de winkel, waar zij ook haar werk verkoopt, en hierachter werkt dan nog Merel, die een nail-art salon heeft: de Lakbak. Dat zit allemaal in één pand, al heeft Merel wel haar eigen ingang.

Wat maak je?
Ik maak sieraden van zilver en goud, of eigenlijk van edelmetalen, met edelstenen. Het meeste is in opdracht. Denk aan trouwringen, of het omsmelten van oud goud naar een nieuw sieraad. In de winkel verkoop ik ook een eigen collectie.

Hoe lang doe je dat al?
Ongeveer tien jaar, maar dit is het vierde jaar dat ik op deze plek werk. Ik heb ook drie jaar een winkel aan de Oude Delft gehad, Offline is the New Black, en daarvoor had ik verschillende ateliers in Bergen op Zoom. Ik ben naar Delft verhuisd voor de liefde, ben eerst thuis gaan werken en toen een tijdje bij Kek. Op een gegeven moment kreeg ik een vaste klantenkring in Delft en ben ik aan de Oude Delft begonnen. Toen ik het huurcontract daar moest verlengen, ben ik toch weer een tijdje thuis gaan werken. Uiteindelijk kwam ik dit pand tegen, wat veel groter was dan ik dacht. Je ziet van buiten niet dat er zo’n ruimte achter zit. Perfect om een winkel én een studio te hebben. Het was wel te groot voor in m’n eentje, dus heb ik Margot gevraagd om mee te doen. Toen kwam Fien erbij, die mij trouwens ooit dit pand heeft getipt, en daarna Merel. Margot is inmiddels verhuisd, maar die komt nu nog één keer in de week.

Hoe ben je in dit vak terechtgekomen?
Ik deed eerst een modeopleiding, mode-detailhandel. Toen ik die had afgerond, wist ik niet of ik er verder mee wilde gaan. Ik heb nog naar HBO-modeopleidingen gekeken en ben uiteindelijk een jaartje een particuliere opleiding styling gaan doen. Toen ik erachter kwam dat dat niet was wat ik wilde, ben ik gewoon een jaartje gaan werken. Ik wist wel dat ik graag wat met mijn handen wilde maken. Ik keek een keer op een banensite en kwam een filmpje tegen van een edelsmid. Dat leek me wel wat, dus toen ben ik naar de open dag van de Vakschool geweest. Er is maar één school in Nederland waar je dit beroep kunt leren, in Schoonhoven, de Zilverstad. De geur die ik daar rook, van het metaal bewerken, deed me denken aan mijn vader. Die heeft zijn eigen boot gemaakt, en had zo’n schuur in de tuin, met allerlei gereedschap. Op de Vakschool hing precies dezelfde geur. Het was ook de combinatie van werken met je handen, en dus een beetje vies worden, en tegelijkertijd hele mooie dingen maken die me aantrok. Ik kreeg het gevoel dat ik dit wel echt voor de rest van m’n leven kon doen. Het is best wel een technisch beroep, maar ook heel kunstzinnig. Je moet ook ondernemersgericht zijn, want je moet eigenlijk wel voor jezelf beginnen, dus het is een heel veelzijdig vak.

Hoe zou je jouw eigen stijl omschrijven?
Wat ik vaak te horen krijg is dat het fijntjes en organisch is. Bij mij is bijna niets strak, er zit altijd een hamerslag in, of een textuur, of een grillig gebeuren. Het is ook wel stoer. Het is niet girly, in ieder geval.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik een goede kunstroute opzetten. Er zitten hier best wel veel kunstenaars, ook edelsmeden. Niet eens zo zeer verstopt, maar als je het niet weet, dan zie je het niet. Alleen al in de stad zitten zo’n vijf edelsmeden. Zo zijn er denk ik nog wel meer ‘verstopte’ kunstplekjes van oude ambachten. Daar zou best wat meer aandacht aan besteed mogen worden, ook vanuit de gemeente.