Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Lennart

Algemeen Hemd van het lijf

Lennart (22) studeert Technische Bestuurskunde aan de TU en is daarnaast saxofonist en hoofdlid van dj-saxofoonduo Oralsax.

Waarom hier op de foto?
Mijn huis is heel belangrijk voor me. Ik ben hier in aanraking gekomen met het Delftse studentenleven en heb hier ook veel mensen leren kennen.

Kom je oorspronkelijk uit Delft?
Ik ben opgegroeid in Kopenhagen. Mijn ouders zijn Nederlands en vertelden me over het studentenleven in Nederland. Dat leek me wel leuk, dus op mijn negentiende heb ik besloten om hier een jaar te gaan studeren. Uiteindelijk vond ik het zo leuk dat ik ben gebleven.

Wat voor soort muziek maakt 
Oralsax?
We zoeken naar nummers waar een saxofoon bij zou passen, en dan probeer ik de melodie te vangen. Wat ik zelf het leukst vind, en wat ons ook vrij uniek maakt, zijn volle nummers waarbij de saxofoon erbovenop ligt. We spelen altijd hele danceable muziek, en veel hitjes. Dat is wat mensen graag willen horen en dat vinden we ook prima.

Hoe lang speel je al saxofoon?
Eigenlijk pas zes jaar, maar daarvoor heb ik zo’n acht jaar lang klarinet gespeeld. De manier waarop je die instrumenten bespeelt lijkt erg op elkaar. De klarinet is wat kleiner en subtieler, en past beter in klassieke samenhang. Vroeger heb ik ook veel klassieke muziek gespeeld, maar toen ik een jaar of zestien was, ben ik overgestapt op jazz en saxofoon. Toen ging ik in allerlei bandjes spelen, ook hier in Delft. Een van de leukste was de Delftse Studenten Big Band, van DSC. 

Hoe is Oralsax begonnen?
Een vriend van me werkte voor een boekingsbureau en vroeg me of ik een saxofonist kende die een act zou willen doen met een dj. Uiteindelijk zijn we dat gewoon zelf gaan doen. Hij werkte immers voor een boekingsbureau, ik speelde saxofoon en we hadden een derde vriend, Thomas, die dj was. Oralsax begon eigenlijk heel spontaan, maar ik ben ook wel gewoon een heel ondernemend persoon. Ik heb meerdere ondernemingen gehad in het studentenleven, en dat vind ik heel erg leuk om te doen. Ik zie Oralsax als een van de kleine projecten die ik naast mijn studie doe.

Inmiddels werk je samen met verschillende dj’s…
Ja. Oorspronkelijk begon ik met Thomas, maar ik heb met hem afgesproken dat ik als hij niet kan een andere dj vraag, Milan. Ik heb met nog meer andere dj’s samengewerkt, maar ik speel het liefst met Thomas. Dat voelt het veiligst.

Waar komt de naam Oralsax vandaan?
We wilden iets ondeugends en iets brutaals, dat vonden we gewoon grappig. Bij studentenprojecten moet je het vaak ook niet al te serieus nemen, en dat stralen we graag uit. Stiekem nemen we het eigenlijk heel serieus, maar onze uitstraling is heel relaxed. Een beetje zoals De Jeugd van Tegenwoordig: die doen alsof ze gewoon maar iets aan het doen zijn, terwijl ze stiekem hele goede en serieuze muzikanten zijn.

Waar treedt Oralsax allemaal op?
Binnenkort spelen we op het Bevrijdingsfestival in Delft, op het Doelenplein. Maar we hebben vooral op lustrumfeesten en gala’s van studentenverenigingen gespeeld. Het meest bijzondere optreden was op het lustrumgala van Virgiel, in een enorm kasteel in Berlijn. Er waren twee zalen, en in de andere zaal stond een professionele muzikant. Na ons optreden liepen we van onze zaal, die helemaal vol stond, naar de andere zaal, en zagen we dat die helemaal leeg was. Mensen vonden ons dus echt heel goed. Sinds dat optreden worden we ook veel vaker uitgenodigd. Dat was wel een soort volgende stap in deze onderneming.

Welke stappen heb je nog meer voor ogen?
Ik ben nu eigenlijk bezig met een soort one-man-act. Ik kan namelijk ook een beetje dj-en, een beetje piano en een beetje gitaar spelen. Ik zou dan een synthesizer neerzetten en zelf alle instrumenten bespelen, en ook meer afstand nemen van hitjes. Misschien zou ik dat zelfs onder een andere naam doen.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik minder rondvaartboten in de grachten willen. Ik woon zelf natuurlijk aan de gracht, en het is een beetje storend om zo bekeken te worden terwijl we voor de deur een koffietje drinken. Dat voelt als een inbreuk op de privacy. Ik denk dat je genoeg leuke ervaringen in Delft kan hebben zonder in zo’n boot te zitten.