Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Passie met een Gouden Rand: Willem-Jan Meerkerk

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Willem-Jan Meerkerk is dertig jaar oud en woont samen met zijn vrouw in Delft. Hij studeerde informatica aan de TU en werkt tegenwoordig vier dagen per week bij een software-startup in Amsterdam, maar houdt één dag in de week vrij om vrijwilligerswerk te kunnen doen. Dat is een heel bewuste keuze. “In mijn studententijd realiseerde ik me al dat ik later niet alleen bezig wilde zijn met werk. Ik wilde ook echt iets voor mensen betekenen.” Waar dat verlangen vandaan komt, is voor Willem-Jan heel duidelijk: “Wat mij motiveert is het geloof in Jezus Christus. Ik wil Zijn voorbeeld navolgen. Hoe Hij mensen diende, naar andere mensen omkeek… Dat probeer ik ook te doen.”

Door Christine Lvov

Via zijn studentenvereniging, C.S.F.R., kwam Willem-Jan in aanraking met Stichting Present. Deze stichting koppelt vrijwilligers aan mensen die hulp nodig hebben. De allereerste actie waar hij aan meedeed, maakte diepe indruk op Willem-Jan. “We maakten bij iemand thuis schoon, waar je je door het afval heen naar binnen moest werken. Ik was vanuit mijn eigen veilige bubbel niet bekend met dat soort verhalen. Door die acties ben ik erachter gekomen hoeveel er kan spelen in de levens van mensen, en zag ik in hoeveel ik in korte tijd voor iemand kan betekenen.”
Door de kerk werd Willem-Jan uitgenodigd om vrijwilligerswerk te doen in wijkcentrum De Wending aan de Raamstraat, waar vanuit de Protestantse Gemeente Delft wekelijks buurtmaaltijden worden georganiseerd. “Iedereen is welkom.” Willem-Jan sloot zich aan bij de kookploeg van de buurtmaaltijden, en wist toen al dat hij door wilde gaan met zijn vrijwilligerswerk. “Ik dacht: als ik niet oppas, ben ik straks druk. Zo gaat dat. Je gaat carrière maken en wordt overgenomen door alles wat op je pad komt. Maar dit vind ik belangrijk en hier wil ik me voor inzetten.”
Inmiddels is hij initiatiefnemer bij de buurtmaaltijden en groepsbegeleider bij Stichting Present. “Ik begeleid de groepen bij de acties, maar doe van tevoren ook de intakes. We krijgen van hulpverlenersorganisaties een hulpvraag voor iemand binnen, en gaan dan langs om te kijken wat we kunnen betekenen. Op basis daarvan maken we een plan voor één of meerdere acties om te kunnen helpen.” Zijn opleiding komt ook nog van pas: hij beheert de website van Stichting Present.

In de zomer van 2021 begon Willem-Jan met een team, waar zijn vrouw ook in zit, aan het opstarten van CityKerk Delft. “Iedereen kent de prachtige oude kerken in de binnenstad, maar wat veel mensen niet weten is dat hier veel meer te beleven is dan alleen het museum. We willen een open kerk zijn voor en in de stad, waar iedereen welkom is.” CityKerk dient als paraplu voor alle bestaande initiatieven vanuit de kerk die betrekking hebben op heel de stad, ook grotere evenementen als monumentendag en lichtjesavond, maar wil ook aan de slag gaan met nieuwe initiatieven. “We laten graag aan de stad zien dat het in deze tijd helemaal niet gek is om in de kerk te zitten. De kerk is niet alleen maar iets van vroeger, de kerk leeft nog steeds.” De website van CityKerk is nog in ontwikkeling, maar je kunt al wel een online agenda vinden.
De voldoening die Willem-Jan uit vrijwilligerswerk haalt, heeft ook te maken met het delen van zijn geloof. “Mensen hebben vaak vooroordelen over het christelijk geloof. Als christen ben ik juist heel gedreven door mijn geloof, en door vrijwilligerswerk kun je relaties opbouwen waarin je soms de mogelijkheid krijgt om meer over je motivatie te delen.” Hij heeft gemerkt dat je niet alleen woorden kunt gebruiken, maar ook daden. “En dat werkt soms nog aanstekelijker.”
Willem-Jan merkt dat het onderdeel is van de tijdsgeest om op allerlei vlakken te presteren, maar wil, tegen alle drukte in, blijven doen wat hij belangrijk vindt. “We moeten oppassen dat we niet vanuit een soort automatisme doen wat iedereen doet. Je kunt gewoon je eigen plan trekken. Voor mij hielp het heel erg om uit te spreken: één dag in de week is er gewoon voor vrijwilligerswerk.” Je zou denken dat zoveel vrijwilligerswerk doen misschien juist voor drukte zorgt, maar Willem-Jan haalt veel rust en energie uit de dagen waarop hij iemand anders helpt. “Je bereikt veel meer met vrijwilligerswerk dan met software schrijven. Ik vind het allebei leuk om te doen, maar het resultaat is heel anders.” Hij zou jongvolwassenen graag willen vragen na te denken over waar ze eigenlijk voor leven: “Is dat alleen je werk? Alleen leuke feestjes hebben? Of zou je meer willen bereiken?”