Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Passie met een Gouden Rand: Ineke Breebaart

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Ineke Breebaart is vrijwilliger bij de Kunstsuper aan het Sint Agathaplein in Delft. De Kunstsuper is een expositieruimte waar de kunst van hedendaagse kunstenaars uit Delft en omgeving wordt geëxposeerd en verkocht. De super draait volledig op vrijwilligers. Bijna alle vrijwilligers zijn wel op een of andere manier verbonden aan het werk dat hier tentoongesteld wordt en een aanzienlijk deel van hen exposeert ook hun eigen werk in de ruimte. Ineke exposeert hier het werk van haar man Fred. Aan de muur links achter hangen verschillende giclées van de naïeve schilderijen die Fred, in de 42 jaar dat hij beroepsmatig schilderde, heeft gemaakt. Met veel plezier staat Ineke klaar voor bezoeker én voor kunstenaar.

Door Christine Lvov

Zelf heeft Ineke nooit geschilderd, maar ze heeft wel altijd het werk eromheen gedaan: “Het contact zoeken met galeries, het inlijsten, het verzinnen van kaarten… De kunstenaar kan zichzelf in de regel slecht verkopen, daar heeft hij iemand anders voor nodig.” Toen Fred acht jaar geleden overleed, heeft Ineke gevraagd of ze het werk van haar man in de Kunstsuper mocht exposeren. “Ik kon hier toen zelf nog niet staan, ik moest immers ergens van leven, maar het was wel altijd het idee dat als ik met gewoon werk zou stoppen, ik hier vrijwilligerswerk zou gaan doen.” Ze heeft toen eerst een tijdje bij Heinen Delfts Blauw op de Markt gewerkt. “Dat had toch ook een beetje met kunst te maken.” Toen begon ze haar werk als vrijwilliger bij de Kunstsuper.

Beweegredenen
Ineke is erg eerlijk over haar redenen om vrijwilligerswerk te doen. “Werken is belangrijk voor je zelfbeeld. Als je niet meer werkt en geen gezin meer hebt om voor te zorgen, wie ben je dan? Je moet jezelf ergens aan ophangen. Daarom vind ik het belangrijk om iets te doen, om iets te betekenen.” Ze heeft wel bewust voor de Kunstsuper gekozen. “Kunst is iets wat dichtbij mij staat, en ik vind het heerlijk om mijn man en zijn werk onder de mensen te houden.” Ineke heeft altijd iets met kunst gehad. “Ik had voordat ik mijn man leerde kennen al originele schilderijen in huis. Hij was daar erg aangenaam verrast door, want hij zei dat de meeste Hollanders alleen maar posters aan de muur hadden hangen.”

Kunst
Wat kunst is, blijft natuurlijk de vraag. Ineke pretendeert niet daar een antwoord op te weten, maar maakt wel onderscheid tussen vakmanschap en kunstjes. De kracht zit hem volgens Ineke in het vakmanschap. “Kunstjes gaan weer voorbij, maar van echte kunst blijf je genieten.” Zelf geniet ze erg van heel gedetailleerd werk. “Het hoeft van mij niet per se een statement te maken.” Met het naïeve werk dat haar man Fred maakte, had ze in eerste instantie niets, maar haar waardering is gegroeid. Het hyperrealistische werk waar ze van hield, vond ze terug in Freds gebouwen. “Fred kon heel mooi steentjes schilderen. Die moest hij dan wel drie of vier keer raken om het effect te krijgen, en dat kostte heel veel tijd, maar hij zei altijd dat hij met liefde een dagje voor me zou metselen.”

Onder de mensen
Ineke vindt het ook fijn dat ze met haar vrijwilligerswerk onder de mensen kan blijven. “Je kunt je verhaal kwijt, dingen delen met mensen.” Ze heeft wel eens nagedacht over vrijwilligerswerk in een hospice, maar is er eerlijk over dat zoiets haar erg moeilijk zou lijken. “Ik ben dan liever hier. En ik offer me niet echt op, ik kom hier met plezier.” Ze vertelt dat ze hier ook zou blijven werken als het werk van haar man niet meer geëxposeerd zou worden. “Praten met mensen is leuk, en praten over kunst is helemaal leuk.” En mocht de Kunstsuper er helemaal niet meer zijn, dan zou ze alsnog vrijwilligerswerk willen blijven doen. “Met oude mensen thuis een praatje maken, dat zou ik ook nog wel zien zitten.” Een verschil maken blijft toch onderdeel van Inekes motivatie. Ineke exposeert het werk van haar man namelijk ook op andere plekken, regelmatig bij het Stads-Koffyhuis, maar pas geleden in het Ontmoetingscentrum Mozartlaan, de dagbesteding voor ouderen. “Daar heb ik natuurlijk verder weinig belang bij, maar ik weet dat de mensen daar er erg blij van worden.”