Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Martin de Pater

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - In het Reinier de Graaf ziekenhuis werkt niet alleen het zorgpersoneel hard om patiënten te helpen, ook de vrijwilligers zetten zich vol passie voor hen in. Martin de Pater (69) is één van hen. 

Door Cheyenne Toetenel

Martin is geboren en getogen in Moerwijk in Den Haag, maar verhuisde zo’n 46 jaar geleden naar Rijswijk. Als twintiger ging hij aan de slag als monteur bij de spoorwegen in Leidschendam. “Als jong iemand vind je het natuurlijk prachtig om te werken met machines”, vertelt Martin. “Het werk beviel mij erg goed, waardoor ik het 41 jaar lang heb gedaan. Daarna ging ik met pensioen.” Martin én zijn vrouw zijn inmiddels actief als vrijwilliger. Zijn vrouw bij een verzorgingshuis, Martin zelf in het Delftse ziekenhuis.

Screener
Martin is gestart als vrijwilliger in mei 2020, enkele maanden nadat corona ons land had bereikt. “In die periode hadden ze overal hulp nodig”, aldus Martin. “Ook ik wilde graag mijn handen uit de mouwen steken en iets betekenen. Daarom heb ik mij bij verschillende organisaties opgegeven als mogelijk vrijwilliger, waaronder het Rode Kruis, enkele verzorgingshuizen, de Bloedbank en het Reinier de Graaf ziekenhuis. Vanuit het ziekenhuis ontving ik de eerste reactie, dus besloot ik daar aan de slag te gaan als screener. Die konden ze op dat moment goed gebruiken.” Screeners werden in coronatijd ingezet bij de entree van het ziekenhuis, om bezoekers coronagerelateerde vragen te stellen. “Of ze in de periode ervoor bepaalde landen hadden bezocht, of ze bepaalde klachten hadden, dat soort vragen. Niet altijd had iedereen even veel geduld hiervoor. Logisch ook, want je komt niet naar het ziekenhuis om bij de ingang al ondervraagd te worden. Maar op de een of andere manier was het ook leuk om te doen, door het contact dat er was met de mensen.” Soms was het wel moeilijk om de vragen te moeten stellen, vertelt Martin. “Bijvoorbeeld als mensen naar het ziekenhuis kwamen om afscheid te nemen van een familielid dat op sterven lag, of zojuist was overleden. Soms stonden de tranen in hun ogen. Dat doet je zelf ook wel wat.”

Gastheer
Na zo’n anderhalf jaar hoefden de vragen niet langer gesteld te worden aan bezoekers en hield het vrijwilligerswerk van de screeners op. Toch besloot Martin te blijven. “Inmiddels had ik uiteraard gehoord van andere vaste vrijwilligerstaken. Een aantal vaste vrijwilligers was gestopt in coronatijd, en die plekken konden weer worden opgevuld. Tegenwoordig werk ik als gastheer.” Dat doet Martin op de begane grond en de eerste etage, bij de poli’s. “Dit doen we met een ploeg van acht personen. Veel vragen krijgen wij bij het aanmaken van de ziekenhuispasjes en bij bloedafname. Je merkt dat de digitalisering lastig kan zijn, met name voor ouderen. Je kunt met een beetje hulp een hoop betekenen voor mensen.”

Tweede thuis
Op dinsdag- en vrijdagmiddag is Martin in het ziekenhuis te vinden. “In het begin hielp ik in verscheidene ploegen, maar tegenwoordig heb ik twee vaste ploegen. Wij lossen elkaar om het half uur af, waarna we doorschuiven naar een andere plek. Geregeld steunen we elkaar ook met het overnemen van taken die even te veel voor iemand worden, en spring je even in. Maar onderling hebben we ook veel lol hoor.” Je bent er als vrijwilliger in eerste instantie voor de mensen, dat is volgens Martin het belangrijkste om te begrijpen. “In coronatijd zag ik het vrijwilligerswerk als handen uit de mouwen en aanpakken. Maar nu ga ik hier toch ook echt heen voor mijn eigen plezier. Het Reinier de Graaf Gasthuis voelt als thuis. Voldoening voel je enerzijds door het helpen van patiënten en anderzijds via collega-vrijwilligers en het zorgpersoneel. Van verscheidene collega’s die dit vrijwilligerswerk al veel langer doen heb ik echt geleerd en afgekeken hoe je service kan verlenen en dus een goede gastheer kan zijn. Je kan het zorgpersoneel toch behoorlijk wat werk uit handen nemen, zodat zij zich volledig kunnen focussen op de zorg. Waardering daarvoor spreken zij ook regelmatig uit. Dat is leuk.”

Binnen het Reinier de Graaf ziekenhuis zijn meer vrijwilligers nodig. De vraag is nu het grootst naar vrijwilligers op verschillende afdelingen. Meer informatie hierover op www.reinierdegraaf.nl. “Ikzelf ben blij dat ik hier begonnen ben, dus wat dat betreft kan ik het iedereen aanraden!”