Gastheer Eelco en gastvrouw Thea verwelkomen u graag bij Het Venster (Foto: Koos Bommelé)
Gastheer Eelco en gastvrouw Thea verwelkomen u graag bij Het Venster (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Eelco Theuvenet en Thea Tsatsos

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Eelco en Thea zijn gastheer en gastvrouw bij Het Venster. Bij dit ontmoetingscentrum in de Raamstraat kunnen mensen met een chronische ziekte binnenkomen voor ontspanning of een luisterend oor. Dit is letterlijk en figuurlijk een hele warme plek om mensen te ontvangen. 

Door Cheyenne Toetenel

Mensen die te maken krijgen met een chronisch zieke of zelf een ziekte hebben, kunnen sinds november 2022 bij Het Venster terecht om in een huiselijke sfeer te spreken met vrijwilligers en lotgenoten. Het inloophuis is opgericht door Elle-Marie Valkenburg, die met een clubje vrijwilligers een jaar lang heeft gewerkt om het van de grond te krijgen. Eelco en Thea zijn twee van hen. Thea is gastvrouw én bestuurslid: “Net als Elle-Marie werkte ik voorheen als vrijwilliger bij Inloophuis Debora, waar we mensen met kanker en hun naasten verwelkomden”, vertelt ze. “Daar ben ik ruim twintig jaar actief geweest. Door de jaren heen bleek dat er ook behoefte was aan zo’n plek voor mensen die niet te maken hebben met kanker, maar met chronische ziektes. Die groep konden we bij Debora niet opvangen, en dus ontstond het idee om ook een ontmoetingscentrum voor deze mensen te starten. Door de ruime ervaring die wij inmiddels hadden met het opstarten van een inloophuis wisten we precies bij wie we moesten aankloppen om het idee te laten slagen.” Eelco werd indirect bij Het Venster betrokken door Thea. “Thea is onze overbuurvrouw en heeft mijn zus Rafaël Maria Theuvenet weten te strikken als voorzitter”, legt hij uit. “Thea is iemand die bij een ‘nee’ niet zomaar opgeeft, wat uiteindelijk uitmondde in een ‘ja’ van mijn zus toen zij met pensioen ging. Via mijn zus ben ik ook betrokken geraakt bij het ontmoetingscentrum, waar ik nu actief ben als gastheer. Het is een stukje warmte wat we de mensen bieden en je merkt dat dit wordt gewaardeerd.”  

Thea benadrukt dat dit inloophuis een mooie toevoeging is aan de Delftse samenleving. “We leven in een heel eenzame tijd waarin mensen vaak hun eigen buurman niet eens kennen, maar de behoefte aan contact is er wel. Dat zie je bij ouderen die steeds meer mensen om zich heen verliezen en waarvan de wereld kleiner wordt, maar ook bij jongeren. Zeker als je chronisch ziek bent is het fijn om hierover met mensen te kunnen praten, maar mensen hebben vaak moeite om die stap te zetten. Wij zorgen dat er een plek is om op een laagdrempelige manier het contact op te zoeken.” Eelco voegt toe: “Wij geven geen adviezen, maar we luisteren. Adviezen daar zijn artsen voor, maar ook luisteraars zijn belangrijk. Dat is goed ter bevordering van het geestelijk welzijn. Gesprekken werken soms therapeutisch, want een goed gesprek kan ertoe leiden dat mensen zich ook beter voelen.” Ook als je niet zozeer eenzaam bent kan het prettig zijn om met lotgenoten en buitenstaanders te kunnen spreken over een ziekte, in plaats van met de eigen familie en vrienden. “Soms ligt dat gewoonweg te gevoelig. Overigens hoeft het hier in ons inloophuis niet te gaan over het ziek zijn. Er is ook ruimte voor gezelligheid en een oppervlakkig gesprek. Het is maar net waar je zelf behoefte aan hebt.” 

Na een behandeling in het ziekenhuis en eventueel een periode van gesprekken bij een psycholoog vallen mensen soms in een gat, stelt Thea. “Eigenlijk worden zij aan hun lot overgelaten. Dan is zo’n inloop van Het Venster of welk inloophuis dan ook belangrijk. Waar de hulp uit de medische wereld vermindert of wegvalt, vangen wij op.” Marco is één van de vaste gezichten bij Het Venster. “Door chronische rugpijn en een hersenbeschadiging heb ik het soms lastig. Het is fijn om dan ergens terecht te kunnen. Ik werk in de kerk, waar ik ook veel steun krijg, maar aangezien in de kerk al heel veel gebeurt zoals uitvaarten en ziekenzalvingen wil ik die mensen niet lastig vallen met mijn sores. Hier bij Het Venster heb ik het gevoel dat ik mij volledig kan uiten.” 

Op dinsdag en donderdag kun je tussen 10.00 uur en 13.00 uur gewoon binnenlopen in de tuinkamer van de pastorie aan de Raamstraat 78 voor een kopje koffie. Ook nieuwe gezichten zijn meer dan welkom. Elke laatste donderdag van de maand is er bovendien een gezamenlijke lunch, waarvoor Thea - die diverse Griekse restaurants heeft gehad in de regio - de keuken induikt. Meer informatie is te vinden op www.hetvensterdelft.nl. Bellen kan ook naar 06-44148701 of 06-21444747. Mailen kan naar hetvensterdelft@gmail.com.

Koffie, thee en koekjes staan klaar in de Raamstraat (Foto: Koos Bommelé)