Fons zet zich al twaalf jaar in voor de Voedselbank Delft (Foto: Koos Bommelé)
Fons zet zich al twaalf jaar in voor de Voedselbank Delft (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Fons de Wit

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - De Voedselbank heeft het de afgelopen tijd steeds drukker gekregen met klanten die leven onder de armoedegrens. Ook in Delft zijn vrijwilligers in de weer om al deze mensen te voorzien van voedselpakketten. Fons de Wit (76) is één van die vrijwilligers. 

Door Cheyenne Toetenel

Fons is tien jaar lang voorzitter geweest van een grote buurt- en wijkvereniging in Den Haag, alvorens hij zich bij de Voedselbank Delft aansloot. “Twaalf jaar geleden startte mijn vrouw Ellis de Wit bij het uitdeelpunt van de Voedselbank in de Immanuelkerk in de Wippolder, nadat zij via een kraampje op de markt ‘Slinger door de wijk’ in contact was gekomen met de Delftse tak van de stichting”, vertelt Fons. “Ze wilde mensen gaan helpen en dit leek haar de juiste plek daarvoor. Op een gegeven moment zei ze; je moet eens meegaan. Een handje helpen kon geen kwaad dacht ik, en dus ging ik mee. Het vrijwilligerswerk beviel goed, waardoor wij beiden twaalf jaar later nog altijd actief zijn bij de Voedselbank Delft.” 

Steeds wat meer
Het begon met een handje helpen bij de uitgifte van voedselpakketten, maar al gauw kwam van het één het ander. “Tegenwoordig staan mijn vrouw en ik op dinsdagmiddag in de Hofkerk pakketten uit te delen aan klanten, waar we ons eigen uitdeelpunt coördineren. Op woensdagochtend ben ik vanaf 7.00 uur te vinden in het magazijn van de Voedselbank Delft aan de Schieweg om met de andere vrijwilligers de producten uit te zoeken en klaar te zetten. Op donderdagochtend stellen wij met deze producten de pakketten samen voor de klanten, zodat ze kunnen worden uitgereden naar de uitdeelpunten. Dat doe ik wederom samen met mijn vrouw. Op vrijdagochtend ben ik wederom op de locatie aan de Schieweg te vinden, dit keer om de schoonmaak van het pand te regelen met een aantal vrijwilligers.” Ook die schoonmaak vraagt om veel inzet. “We hebben natuurlijk met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit te maken. Alles moet goed zijn, want we worden jaarlijks gecontroleerd en dan moeten we minimaal tachtig punten behalen. Als je die niet haalt, dan heb je een probleem. Als de herkeuring weer niet voldoende is, moet je de tent sluiten. Gelukkig hebben we onze zaakjes hier netjes op orde.”

Dankbaar
Wat het vrijwilligerswerk zo leuk maakt dat Fons dit al twaalf jaar uitvoert? “De collega’s”, stelt hij. “Er is een goede sfeer onderling, met een lach en een traan. Dat maakt het zo fijn om te blijven komen. Anders gaat het natuurlijk gauw vervelen!” Ook de waardering die de vrijwilligers krijgen van klanten is prettig, aldus Fons. “Met Kerst waren er bijvoorbeeld klanten die voor ons allemaal een kerstkaartje meenamen. Het is maar een kaartje zeggen ze dan, maar het draagt dankbaarheid uit. En dat is mooi, want wij vrijwilligers steken er een hoop tijd in om mensen die het hard nodig hebben van pakketten te voorzien.”

Donaties
Het aantal mensen dat afhankelijk is van de Voedselbak is de laatste tijd flink toegenomen door de hogere rekeningen. “We zitten hier denk op dertig procent meer pakketten”, vertelt Fons. “Daarentegen zien we ook dat we veel donaties binnenkrijgen van mensen die zich bewust zijn van deze ontwikkeling. Particulieren kwamen afgelopen tijd bijvoorbeeld hun kerstpakketten doneren of stortten hun 190 euro energiecompensatie naar ons, en er zijn ook flink wat inzamelacties georganiseerd. Daardoor hebben we onze klanten een extraatje kunnen aanbieden en kunnen wij onze rekeningen blijven betalen. Want ook de Voedselbank zelf heeft te maken met dure transportkosten, energiekosten en huurverhoging. Donaties blijven dan ook altijd zeer welkom.” U kunt het werk van de Stichting Voedselbank Delft financieel steunen door een bijdrage te storten op NL 62 INGB 0004 2769 92 t.n.v. Stichting Voedselbank Delft. Maar ook met producten kunt u helpen. “Wat wij vooral goed kunnen gebruiken zijn producten die lang houdbaar zijn, zoals pasta’s en groente in blik. Als mensen dit willen doneren, graag.” En Fons, die loopt voorlopig nog wel even rond bij de Voedselbank Delft. “Ik word op 2 januari 77, maar sta hier nog altijd met kisten te gooien van 30 á 40 kilo. Zolang het gaat, moet je zulke dingen vooral blijven doen!”