Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Passie met een Gouden Rand: Ron Bijl

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Ron Bijl (60) is chauffeur/begeleider bij de BUDD bus van Delft voor Elkaar. Vol passie vertelt hij over zijn vrijwilligerswerk, waar hij wekelijks met veel plezier actief is.  

Door Cheyenne Toetenel

Na veertig jaar in de groente en fruit te hebben gewerkt, was Ron genoodzaakt te stoppen met werken toen hij ziek werd. Daar krabbelde hij aardig bovenop, waarna hij zijn heil is gaan zoeken in vrijwilligerswerk. Twee jaar lang was hij vrijwillig chauffeur bij Doel Delfland, waar hij cliënten van GGZ Delfland ophaalde en naar de dagbesteding of sport reed. Sinds het voorjaar van 2022 is hij actief als chauffeur/begeleider bij Delft voor Elkaar, waar hij rijdt op de BUDD bus. “Nadat een vriend mij had gewezen op de vacature, ben ik twee dagen mee geweest met de vrijwilligers”, vertelt Ron. “Dat vond ik fantastisch, dus werd ik zelf ook vrijwilliger.” 

BUDD bus
De BUDD bus, Boodschappen & Uitjesdienst Delft, is bedoeld voor mensen van 70 jaar en ouder die niet meer zelfstandig de boodschappen kunnen of durven doen. Vrijwillige chauffeurs en begeleiders halen u na aanmelden op donderdag thuis op, geven u een arm en helpen u de boodschappen dragen. De medewerkers van de BUDD bus organiseren ook regelmatig uitstapjes, op maandag, dinsdag en woensdag. Ron is voornamelijk actief binnen de uitjesdienst. “Het doel met de uitjesdienst is om eenzame ouderen te bereiken en een leuke dag te bezorgen. Met de boodschappendienst is dit om de ouderen een stuk zelfstandigheid terug te geven door ze te ondersteunen bij het boodschappen doen.”

Uitjesdienst
Elke maand wordt een uitjesprogramma samengesteld en verspreid, waaruit ouderen een keuze kunnen maken. “Ze mogen zich inschrijven voor drie activiteiten, tegen kostprijs. Bij drie andere activiteiten mogen zij zich op de reservelijst laten plaatsen, voor het geval dat iemand afzegt. Er is altijd ruimte voor zeven personen om met de chauffeur en een begeleider mee te gaan.” Voorbeelden van uitjes zijn tripjes naar het tuincentrum, een museum of een dagje Scheveningen. “We halen de mensen thuis op, touren naar de locatie en drinken gezellig met elkaar een kopje koffie. Het zijn eigenlijk vreemden van elkaar maar de ouderen leren elkaar steeds beter kennen naarmate ze elkaar vaker zien. Dat vinden de mensen ook het leukst; het gaat ze vaak niet eens om het uitje, maar ze willen gewoon graag onder de mensen komen als steeds meer mensen in hun eigen omgeving omvallen. Het is 99 procent een lach, maar er valt ook af en toe een traan. Dat ouderen dit durven te tonen, is alleen maar mooi.” Na een geslaagde dag brengen de chauffeur en begeleider de ouderen weer thuis.

Vrijwilliger worden
De BUDD bus heeft momenteel een gezellig team van elf vrijwilligers, maar nieuwe chauffeurs en begeleiders zijn hard nodig. “Jong en oud, student en gepensioneerd, we kunnen iedereen goed gebruiken. Ik kan je vertellen; dit is echt het meest fantastische vrijwilligerswerk wat er bestaat. Je krijgt er veel dankbaarheid voor terug, en tovert een lach op het gezicht van ouderen. Bovendien bouw je een band op met de mensen. Ik ga er gewoon van stralen als ik het erover heb!”

Bent u 70 jaar en ouder en wilt u zelf ook het programma ontvangen en mee op leuke uitjes? Bel dan naar Delft voor Elkaar via 015-7600200, zodat u het toegestuurd kunt krijgen. Wilt u vrijwilliger worden bij de BUDD bus? Bel hetzelfde telefoonnummer en geef dit aan. Het team van Delft voor Elkaar vertelt u er graag meer over.