Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Passie met een Gouden Rand: Brenda Coebergh

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Het klimaat verandert en energierekeningen zijn flink duurder geworden. Veel Delftenaren willen om die redenen hun woning verduurzamen, maar weten niet hoe. Energiecoach Brenda Coebergh van 015 Duurzaam geeft hierover graag advies. 

Door Cheyenne Toetenel

De van oorsprong Australische Brenda verhuisde 43 jaar geleden naar Nederland. “Ik ben opgegroeid in Australië en Nieuw-Zeeland, waar je toch wat meer in de natuur leeft. Het milieu heb ik daarom altijd belangrijk gevonden”, vertelt Brenda. “Van huis uit kreeg ik dat ook mee. Mijn hele familie was geïnteresseerd in duurzame oplossingen. Mijn zus heeft al tientallen jaren zonnepanelen en heeft geen elektriciteitsaansluiting op het net in Australië. En mijn vader heeft in de jaren ‘70 na de oliecrisis zelf een zonneboiler op het dak geïnstalleerd.” Ondanks haar interesse in het milieu en haar start met de studie Biologie, was Brenda haar werkzame leven in Nederland actief als verpleegkundige. Toen zij twee jaar geleden met pensioen ging, wilde zij iets ‘nuttigs’ met haar tijd doen. Ze besloot vrijwilligerswerk te gaan doen bij 015 Duurzaam, onderdeel van Deelstroom Delft. “Via Deelstroom Delft had ik zelf al zonnepanelen gekocht. Zij maken dit mogelijk voor mensen die geen eigen dak hebben, zoals bij mij het geval is met mijn huurflat. Via dit initiatief kwam ik erachter dat in Delft ook energiecoaches actief zijn. Iets wat helemaal in mijn straatje ligt.”

Iedereen die energiecoach wordt bij 015 Duurzaam krijgt een cursus aangeboden over verduurzaming. “Dat was ook één van de redenen waarom de vrijwilligersfunctie mij aansprak. Ik vind het belangrijk om te blijven leren na mijn pensionering.” Naast de cursus ga je met een ervaren coach mee om het werk in de vingers te krijgen. “Maar ook na het inwerktraject kun je altijd hulp vragen aan andere coaches.” Brenda begon in coronatijd, en startte daarom met het online coachen van hulpvragers. “Via de website 015duurzaam.nl konden mensen gegevens over hun woning en hun wensen aangeven. Naar aanleiding daarvan gingen wij digitaal vertellen wat de mogelijkheden waren. Toen de coronamaatregelen werden versoepeld, maakte online advies plaats voor huisbezoeken. We maken een tour door het huis, bekijken wat verbeterd kan worden en wat bij de bewoners past. Een groot gezin vraagt uiteraard om een andere aanpak dan een alleenstaande en een oude woning met een bouwjaar begin vorige eeuw om andere ingrepen dan een woning uit 2000, dus we bieden maatwerk.” 

Na bijna twee jaar coachen is Brenda al bij veel verschillende mensen over de vloer geweest. “Ik kom bij mensen die het moeilijk kunnen opbrengen om de dure energierekening te betalen, maar ook bij mensen die het makkelijk kunnen betalen maar juist iets willen betekenen voor het milieu. Ik kom bij mensen die bij de Voedselbank lopen en in een sociale huurwoning wonen, maar ook bij mensen in een grote eigen woning. In beide gevallen help ik graag, want iedereen kan iets betekenen voor het milieu.” Een sociale huurder vraagt uiteraard wel om een andere aanpak dan een woningeigenaar. “Bij eigenaren is het advies wat technischer, dus bijvoorbeeld gericht op isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Wij bieden de mensen een soort route die ze zelf kunnen volgen richting een duurzame woning.” Ook huurders kunnen meer invloed uitoefenen op hun energieverbruik dan zij zelf vaak denken, weet Brenda uit ervaring. “Als huurder heb ik zelf ook veel gehad aan alle opgedane kennis en tips. Door gedragsverandering en kleine aanpassingen die bijna niets kosten heb ik 20 procent bespaard op mijn gasverbruik en 25 procent op mijn elektriciteitsverbruik. Dat heb ik bereikt met radiatorfolie, een spaardouchekop, het uitzetten van de verwarming een uur voordat ik ga slapen, het iets lager zetten van de thermostaat, ledlampen, het gesloten houden van deuren en een goede balans in ventileren. Als energiecoach help ik andere huurders graag om hetzelfde te bereiken. Daarnaast informeer ik ze over de mogelijkheid om zonder eigen dak zonnepanelen te krijgen via deelstroomdelft.nl.” 

Brenda vindt het fijn om mensen te helpen om geld te besparen. “Zeker als ik weet dat ze een kleine portemonnee hebben.” Maar daarnaast doet ze het vooral voor het milieu. “We weten allemaal wat er aan de hand is met het klimaat. Ik vind dat we onze planeet goed achter moeten laten voor volgende generaties en wil graag mijn steentje bijdragen, ook al heb ik daar maar een heel klein aandeel in. Alle beetjes helpen.”

Mensen die advies willen van de energiecoaches van 015 Duurzaam kunnen zich aanmelden via 015duurzaam.nl. Daarnaast kun je op vrijdagen tussen 11.00 uur en 12.00 uur binnenlopen bij OPEN, waar energiecoaches aanwezig zijn bij het Energiecafé. Wil jij zelf energiecoach worden? Ook dat kan. “Doordat de prijzen door het dak gaan hebben meer mensen behoefte aan advies. Meer energiecoaches kunnen wij daarom goed gebruiken. Een leuk element is dat je voortdurend bijleert over de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Je bepaalt zelf je beschikbaarheid.”