Meerle voor het pand van The Mall Delft.(Foto: Koos Bommelé)
Meerle voor het pand van The Mall Delft.(Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Meerle van den Berg

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Meerle van den Berg (21) komt uit Schipluiden en woont in een studentenhuis van studentenvereniging C.S.R. in Delft. Ze heeft de opleiding Ergotherapie gevolgd in Rotterdam en is net afgestudeerd, maar werkt al met veel plezier als ergotherapeut bij woonzorgpark Het Westerhonk in Monster voor mensen met een verstandelijke beperking, dezelfde organisatie als waar ze ook haar afstudeerscriptie heeft geschreven en haar afstudeerstage heeft gelopen. Daarnaast doet ze vrijwilligerswerk bij jongerencentrum The Mall Delft. 

Door: Christine Lvov

Stage
The Mall is onderdeel van Youth For Christ Delft. Verschillende kerken in Delft zijn betrokken bij The Mall, maar het is een losse organisatie. “In onze kerk haalden we geld op voor The Mall, dus ik wist altijd wel van het bestaan af.” Toen Meerle zich als vrijwilliger inzette voor een zomersportweek van Athletes in Action, waarin activiteiten in de wijken Tanthof, Buitenhof, Wippolder en Voorhof werden georganiseerd door vrijwilligers van Delftse kerken, kwam ze opnieuw in aanraking met The Mall, en hoorde ze dat ook daar vrijwilligers werden gezocht. “Ik was toen ook op zoek naar een stage binnen een organisatie waar je groepen moet versterken. Ik dacht: dan word ik én vrijwilliger, én loop ik stage. Twee vliegen in één klap.” Meerle had het meteen erg naar haar zin bij The Mall en besloot ook na het afronden van haar stage terug te komen.

Een tweede thuis
The Mall zet zich in voor kinderen en jongeren in de buurt. “Ze kunnen eigenlijk altijd binnenlopen, maar we hebben ook een weekprogramma, dat nog altijd verder wordt uitgebreid. Er zijn meidengroepen, jongensgroepen en kindergroepen. Ik doe altijd de meidengroep, uit groep 7 en groep 8, op woensdagmiddag.” Tijdens zo’n groep wordt een verscheidenheid aan activiteiten georganiseerd, maar de vrijwilligers van The Mall staan ook altijd klaar om een helpende hand of een luisterend oor te bieden. “We maken een praatje, we helpen met huiswerk, en we hebben het over onderwerpen die in hun levens spelen. Over gezonde voeding, over onzekerheden die ze misschien hebben, maar ook over hun talenten en over hoe het is om naar de middelbare school te gaan." De meisjes krijgen de kans om creatief en actief bezig te zijn en tegelijkertijd serieuze onderwerpen aan te snijden. “Je bent een soort tweede thuis voor hen.”

Gods liefde doorgeven
The Mall is onderdeel van een christelijke organisatie, maar wil voor iedereen die er behoefte aan heeft een tweede thuis zijn. “De kinderen die hier komen hebben niet allemaal iets met godsdienst, maar door er altijd voor ze te zijn, laat je Gods liefde eigenlijk al zien.” Een groot deel van de vrijwilligers van The Mall is christen en doet het werk ook uit een geloofsovertuiging, maar volgens Meerle uit dit zich niet in het continu vertellen van Bijbelverhalen. “We willen een bepaalde houding aannemen en boodschap uitstralen: dat we openstaan voor iedereen en dat iedereen mag zijn wie ze zijn.”

Voldoening
Meerle is vrijwilliger geworden om iets te kunnen betekenen voor de maatschappij en om de liefde van God door te geven. Ze doet het voor de jongeren, daar is geen twijfel over, maar het aanbieden van een tweede thuis is nu eenmaal iets waar je een hoop voor terugkrijgt. “Het is altijd gezellig,  je hoort leuke verhalen, en je voelt je zelf ook weer een beetje kind. Maar het is ook heel mooi om te zien hoeveel vertrouwen de meisjes in je hebben, en dat ze dapper genoeg zijn om hun onzekerheden te delen.” Daarnaast vindt Meerle het goed dat ze door haar vrijwilligerswerk kennismaakt met andere werelden en culturen dan waar ze zelf in opgroeide. “Je leert zelf ook heel veel. Soms weten zij meer over dingen in het leven dan ik.”

Aanrader
Meerle zou voornamelijk studenten aanraden om vrijwilliger te worden bij The Mall. “Je bent onder jongeren die qua leeftijd niet zo ver van je af zitten, en je kan met ze poolen, voetballen… Je speelsheid van vroeger weer oprakelen. Het is heel gezellig, en je leert ook weer een andere kant van Delft, andere culturen en achtergronden kennen.”