Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Marinka de Groot

Algemeen Hemd van het lijf

Marinka is rouwcoach en heeft haar eigen praktijk: ‘Traan en een Lach’. Ze biedt rouwbegeleiding en trainingen en workshops rondom rouw aan.

Waarom hier op de foto?
Dit is één van mijn drie werkplekken. Ik werk in mijn eigen praktijk aan de Nieuwe Plantage en ontvang ook cliënten thuis, aan de keukentafel. Maar ik heb ook regelmatig netwerkafspraken in een van de vele koffietentjes van Delft.

Wat is een rouwcoach?
Mensen krijgen op enig punt in hun leven met verlies te maken, in allerlei vormen… Verlies van dierbaren door overlijden, verlies van een partner door echtscheiding, of het verlies van een baan of van gezondheid. Dat kan mensen echt van hun sokken blazen, waardoor ze niet goed kunnen functioneren in het dagelijks leven. Bij mij kunnen ze hier dan over praten, begeleiding krijgen en leren om te gaan met het rouwproces.

Waarom ben je rouwcoach geworden?
Ik heb in Delft Industrieel Ontwerpen gestudeerd en heb twintig jaar in het bedrijfsleven gewerkt op het vlak van Arbo, ergonomie, fysieke belasting en veiligheid. Later besefte ik dat ik met mijn kunde, kennis en ervaring meer van waarde wilde zijn. Ik heb zelf onder andere mijn moeder en mijn zus verloren, en toen ik weer opgekrabbeld was en had gezien wat ik zelf nodig had en miste in mijn rouwproces, wilde ik daarmee iets voor anderen betekenen.

Welke diensten bied jij aan?
Rouwbegeleiding voor particulieren, maar ook voor werknemers, gefaciliteerd vanuit werkgevers. Daarnaast bied ik trainingen en workshops aan voor werkgevers en HR-professionals met rouwende werknemers. Tevens geef ik workshops, zoals ‘5x Creatief met Rouw’, begeleid ik rouwcafés als vrijwilliger namens Humanitas, en ben ik bestuurslid van Stichting Broederziel.

Hoe combineer je rouw met creativiteit?
Rouwen kan heel tegenstrijdig zijn. Er kan een verwarrende chaos van gedachten en emoties ontstaan. Door uiting en ruimte te geven aan al die gevoelens kun je het rouwproces verzachten. Dat kan door erover te praten, maar ook door bijvoorbeeld te kleien, te schilderen of te schrijven.

Wat vind je mooi aan jouw vak?
Dat ik door mijn ervaring en kennis mensen daadwerkelijk mensen kan ondersteunen en helpen om het rouwproces wat lichter te maken, en hen na een gesprek echt weer met een ontspannen gezicht en een opgeruimd hart naar buiten mag zien gaan.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik niet weten waar te beginnen. Mijn werk is eerder specialistisch, terwijl Burgemeesterschap zo veelomvattend is.