Afbeelding

Hemd van het lijf: Anneke Strengholt

Algemeen Hemd van het lijf

Anneke Strengholt is lerares handvaardigheid en kunstenares. Ze boetseert zowel figuratief als abstract en exposeert regelmatig.

Vanwaar deze foto?
Ik sta hier in de tuin te boetseren. Deze foto is gemaakt voor mijn website, maar dit beeld typeert mij ook echt wel.

Waar komt jouw liefde voor boetseren vandaan?
Ik heb de PABO-opleiding gedaan, maar ik heb er eerst niet voor gekozen om les te geven. Mijn kinderen hebben op de Prins Mauritsschool gezeten. We kregen dan altijd een enquête over onderwijs, en de creatieve zaken zoals muziek en handvaardigheid kwamen altijd het allerbelabberdst uit de bus. Toen heb ik tegen de directeur gezegd: ik kan wel handvaardigheid geven. Om mijn eigen creatieve input te krijgen ben ik naar de VAK gegaan voor de cursus boetseren. Daar heb ik les gekregen van Cor Dam, die helaas in 2019 is overleden. Dat voelde echt als thuiskomen. Cor Dam was een geweldige leermeester en kunstenaar.

Wat voor beelden maak je?
Ik ben begonnen met het boetseren van mensen, daarna ben ik door Cor Dam aangemoedigd om abstracte vormen te maken. Ik houd erg van lijnen en ik werk altijd met een spiegel om mijn werk vanaf een afstand te kunnen zien. Mijn werk zou eigenlijk op een draaiend plateau geëxposeerd moeten worden, je moet het van alle kanten bekijken.

Je exposeert ook? 
Ja, komend weekend, 23 en 24 september exposeer ik toevallig bij De Verbeelding, bij Onder de Zeven Linden in Delfgauw. Het is mooi als andere mensen verrast worden door je werk. Eén keer vertelde een man mij dat hij in mijn beeld zichzelf en zijn overleden partner zag. Het beeld was een open cirkel, maar als je het draaide werd hij gesloten. Die man zei: ‘We raken elkaar niet, maar op een bepaald moment kunnen we elkaar weer even raken.’ Dat was heel bijzonder.

Kun je iets vertellen over stichting EJO Burundi?
Ik ben in aanraking gekomen met de stichting door Ditte Mostert-Bok, de voorzitter. De stichting zet zich in om jongeren in ontwikkelingslanden hoop voor de toekomst te geven. Ik wilde graag een bijdrage leveren, en kan dat ook. Een deel van de opbrengst van mijn werk gaat naar EJO Burundi. Werk verkopen is geen extra boterham voor mij. Ik ben een christen, en ik geloof dat ik niets heb wat ik niet gekregen heb. Ik wil graag iets teruggeven.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik in de voetsporen van Marja treden. Ik vind dat ze het heel goed doet. Ze laat haar gezicht zien, en ze ziet de mensen echt. Zij is de juiste vrouw, op de juiste plek, op het juiste moment.