Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Riëlle Beekmans

Algemeen Hemd van het lijf

Riëlle Beekmans is beeldend kunstenaar en werkt met klei. Ze won met haar werk ‘De Glazuurbibliotheek’ de Van Ommeren - De Voogt Prijs.

Waarom hier op de foto?
Dit is een ton klei. 100 pakken die zojuist bezorgd zijn in mijn atelier.

Wat maak je met die klei?
Dat is een moeilijke vraag. Heel veel. Ik ben een beeldend kunstenaar en ik vind klei een prachtig materiaal. Wat zo mooi is aan klei, is dat iedere aanraking meteen zichtbare gevolgen heeft. De klei wordt natuurlijk vaak gebakken, maar je ziet dan nog steeds hoe flexibel het ooit was. Ik wil graag de beweeglijkheid van klei behouden in mijn beelden.

Welke thema’s zien we in jouw werk?
Ik vind vergankelijkheid heel mooi. Ik vind het fijn als dingen komen en gaan. Daarom werk ik ook met natte klei. Er is een opening bij klei, een tijd waarin het nog mooi zacht is, maar tijdens het tentoonstellen droogt het uit. Dan valt het uit elkaar, breekt het of barst het een beetje. Liefde is ook een terugkerend thema, maar het materiaal zelf wordt steeds een groter onderdeel van het werk. Maken begint voor mij bij de klei. Ik denk vanuit klei.

Kun je wat vertellen over het werk waarmee je de Van Ommeren - De Voogt Prijs won?
Dat is de Glazuurbibliotheek. Het is eigenlijk een verzameling van glazuurproefjes. Veel mensen die met klei werken, werken ook met glazuur. Glazuur is een vak apart. Je wilt weten hoe het zich gedraagt op het werk dat je hebt gemaakt. Je kan een proef doen op een tegeltje, maar dan weet je niet hoe het eruit gaat zien op een beeldje. Ik heb dus ontzettend veel beeldjes gemaakt, en daar glazuur op getest. Dat doe ik al heel lang, maar ik heb het altijd gezien als glazuurproefjes. Dat maakt een heel verschil: of je het ziet als beeld of als glazuurproefje. Vorig jaar, tijdens een solotentoonstelling, kwam een collegakunstenaar op bezoek, die al mijn glazuurproefjes op de boekenplank zag staan. Zijn vrouw zei toen: ‘Dat is een goed cadeau voor de buurman!’ Ik dacht: die kan ik niet verkopen, dit zijn mijn testjes en die moet ik nog gebruiken. Zij en haar man zijn blijven aandringen, en zo zijn de proefjes als een installatie in mijn solotentoonstelling terechtgekomen.

Je geeft ook les?
Ik geef privéles op verzoek, en eens in de twee weken ontvang ik mensen in mijn atelier tijdens Steengoed Studio. Dat is vrij kleinschalig. Als mensen een eigen idee hebben of iets willen leren met klei, dan kan dat daar.

Als ik burgemeester van Delft was…
…Dat vind ik een onmogelijke vraag. Ik ben heel blij dat ik geen burgemeester maar beeldend kunstenaar ben.