Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Eric Janssen

Algemeen Hemd van het lijf

Eric Janssen is ondernemer,
eigenaar van koffiebar The Blue Heart Brew, én schrijver. Hij schreef onder andere het boek ‘Het geheim van Delft’.

Waarom hier op de foto?
Dit is The Blue Heart Brew, mijn nieuwe zaak. Op 8 oktober zijn we open gegaan met een nieuw concept. Voorheen was ik franchisenemer van de ChocolateCompany, maar na bijna zes jaar was het tijd om de bakens te verzetten. Ongeveer een half jaar geleden ben ik het concept gaan uitwerken.

Wat houdt dat concept in?
Ik wilde meer lokaal en regionaal gaan ondernemen, maar ook vernieuwend zijn. Daarnaast probeer ik te voldoen aan de behoefte aan veganistische en glutenvrije producten. Dit alles houd ik betaalbaar: ook met een kleinere portemonnee kun je hier terecht.

Met welke lokale ondernemers werk je?
Ik gebruik een aantal Delftse producten, zoals thee van Drogisterij de Salamander; kaas, ham en brood van Verkade en Jacques; en melk van Hoeve Biesland. De carrotcake, brownie en appeltaart zijn van Miss Applepie, uit Friesland. Ik heb ook een aantal eigen producten kunnen inbrengen, zoals een koffieblend die ik zelf heb samengesteld, en een eigen bonbonlijn, die speciaal voor mij gemaakt wordt in Tilburg. De repen voor de chocolademelk komen van diezelfde chocolaterie. Een hele leuke samenwerking, en ik verkoop nu producten waar ik echt achter kan staan.

Je bent ook schrijver?
Ja, ik heb twee boeken geschreven. Het eerste boek is een Sinterklaasverhaal rondom de Pietendiscussie, waarmee je de discussie de kop in kunt drukken en het feest toch leuk kunt houden. Dat boek heeft de schrijver in mij wel aangewakkerd. Ik wist wel dat ik kon schrijven, maar had er nooit iets mee gedaan. Toen ben ik een tweede boek gaan schrijven, ‘Het geheim van Delft’, over drie tieners die op avontuur gaan in Delft. Hierin gebruik ik feiten en fictie door elkaar heen. De stad Delft, de gevelstenen en historische figuren, van ongeveer 1550 tot 1650, krijgen allemaal een rol in dit avontuur. Beide boeken zijn verkrijgbaar bij The Blue Heart Brew en De Omslag. ‘Het geheim van Delft’ ligt ook bij Bruna, Paagman, Royal Delft, en heeft zelfs - in verband met de Vermeertentoonstelling - een plekje veroverd in de giftshop van het Rijksmuseum. Er komen trouwens nog twee delen van ‘Het geheim van Delft’, en ik hoop het ook nog te laten vertalen naar het Engels.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik echt contact zoeken met de Delftenaar, en verbinding zoeken tussen ondernemers en bewoners - ook de bewoners buiten het centrum. Ik zou Delft ook wat meer op de kaart willen zetten. Delft zou bijvoorbeeld heel geschikt zijn voor het houden van congressen.