Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Rutger Spoelstra

Algemeen Hemd van het lijf

Rutger Spoelstra is architect en ontwerpt tuinen. Hij is tevens de ontwerper van de expositie Natuurlijk Samen in het Stadskantoor.

Waarom hier op de foto?
Stichting Groenkracht bestaat 10 jaar en om dat te vieren hebben we deze expositie gemaakt.

Wat doet Stichting Groenkracht?
We maken buurttuinen en schooltuinen en verzorgen daar educatie over. We geven cursussen en workshops, en helpen scholen. Soms organiseren we activiteiten, zoals een fietstocht of wildplukwandeling.

Wat zien we bij deze expositie?
Je ziet hier allerlei buurttuinen die wij gemaakt hebben en de mensen die daar tuinieren. We laten zien hoe we het maken van een leuke, biodiverse plek aanpakken. Het zijn sociale tuinen, waar mensen een gezamenlijke zitplek hebben. Het doel is om mensen te verbinden, met elkaar en met de natuur. Dat doen we vaak door middel van eten. We maken tuinen waar je samen eten kunt verbouwen. Met deze expositie willen we mensen graag inspireren en activeren: we willen laten zien wat er allemaal mogelijk is en geven tips over wat je zelf kunt doen in je eigen omgeving. We organiseren in samenwerking met de gemeente ook een prijsvraag. Het beste idee voor een buurtvergroening wint, dat idee gaan we dan proberen te realiseren. Je kunt online je ideeën insturen, en de vorm is volledig vrij.

Welke functie heb jij hierin vervuld?
Ik heb de expositie ontworpen. Daarin heb ik samengewerkt met een timmerman, Maiwynn van der Loos, die ook allerlei goede ideeën had, en er is een heel team dat heeft meegedacht. Ik ben architect, maar ik ontwerp voornamelijk tuinen. Denk bijvoorbeeld aan buurttuinen, schooltuinen, voedselbossen en natuurspeelterreinen.

Wat aan dit vak trekt jou aan?
Het vermengen van stad en natuur, en de diversiteit. Ik vind het fijn om niet de hele dag achter de computer te zitten maar ook niet de hele dag buiten te staan. Het is leuk om én bomen te planten, én tekeningen te maken, én het te bespreken. Het is heel sociaal. Het is een co-creatie. Je werkt samen met mensen, maar ook met de natuur. De natuur komt ook met allerlei ideeën. Die geef je dan de ruimte. Als er ergens bijvoorbeeld allerlei wilde planten opkomen, kun je die een plekje geven of je erdoor laten inspireren. De natuur is veel slimmer dan wij en heeft miljarden jaren ervaring. Ik dans liever met de natuur, dan dat ik de natuur beheers.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik ontslag nemen. Maar ik denk wel dat er veel meer ruimte is voor vergroening in de stad; vergroening op een natuurlijke manier, die ook nog eetbaar is, voor mens én dier, en een sociale functie vervult.