Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Karl Flieger

Algemeen Hemd van het lijf

Karl Flieger is freelance-schrijver. Hij schreef het boek ‘Wij zagen Delft veranderen’, waarin Delftse ouderen hun verhaal vertellen.

Waarom hier op de foto?
In The Read Shop Kempers wordt mijn boek ‘Wij zagen Delft veranderen’ verkocht. Ik ben freelancer-schrijver. Ik schrijf krantenartikelen en doe de eindredactie, meestal voor het AD, maar doe daarnaast ook nog andere projecten, waaronder ‘Wij zagen Delft veranderen’. Ik ken de eigenaar van Kempers, Johan, al heel lang, en hij was erg enthousiast over het promoten van dit boek. Er lagen ook nog een paar honderd exemplaren bij de drukker, die De Laatste Eer in samenwerking met De Burgemeesters zal toevoegen aan de kerstpakketten voor de actie De Delftse Kerst.

Hoe kwam ‘Wij zagen Delft veranderen’ tot stand?
In 2021 werd ik benaderd door Koos Pronk van de PCOB, die mij vroeg of ik een artikel wilde schrijven over een circustent in de Kerkpolder, voor ouderen. Ik had het idee voor dit boek toen ook al in mijn hoofd, en besloot Koos te vragen of hij niet een netwerkje had van mensen die een verhaal te vertellen hadden. Dat had hij wel, en hij was erg enthousiast. Zo is het balletje gaan rollen. Ik ging bij die mensen op bezoek met een zak gevulde koeken - de perfecte ijsbreker - en de verhalen kwamen vanzelf.

Hoe kwam je op het idee voor dit boek?
Iedere dag gaan er verhalen dood. Mensen die overlijden nemen gigantisch veel verhalen over vroeger met zich mee. Dat is zonde, en ik wilde daar in ieder geval een deel van kunnen opschrijven. Ik zou iedereen aanraden om met hun grootouders en een opnameapparaat aan tafel te gaan zitten en ze te vragen naar de oorlog, de spelletjes die ze op straat speelden, of ze op school klappen kregen met de liniaal, hoe ze over het leven en de politiek denken…

Welke verhalen zijn je het meest bijgebleven?
Het verhaal van Jopie Kool over haar zoon Johnny, die het syndroom van Down had. Vroeger noemden ze mensen met Downsyndroom nog ‘mongooltjes’. Johnny was vier jaar ouder dan ik en zat bij mijn broer op de kleuterschool. Ze hadden op school weinig tijd voor hem en er werd gezegd dat hij het leren ophield. Op een gegeven moment kwam de kapelaan aan de deur, die ze vertelde dat dit hun straf was omdat ze niet katholiek waren… Mijn eerste vraag was toen: wie is dan de mongool?

Als ik burgemeester van Delft zou zijn…
…zou ik ervoor zorgen dat er veel meer aandacht komt voor ouderen. Delft verandert steeds meer in een yuppen-gemeente, met weinig historisch besef, en er zijn zoveel ouderen waar niemand naar omkijkt.