v.l.n.r.: Josée en Els. (Foto: Koos Bommelé)
v.l.n.r.: Josée en Els. (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het lijf: Els Stikkelman en Josée Claassen

Algemeen Hemd van het lijf

Els en Josée zijn bezig om het initiatief Bedside Singers, zingen aan het bed van mensen in hospices, naar Delft te brengen.

Waarom hier op de foto?
In dit hospice zullen we over een tijdje met Bedside Singers zingen. Er zijn hier vijf bewoners die allemaal in de laatste fase van hun leven zijn. Dat klinkt misschien heel eng, dat hier mensen zijn die dood gaan, maar hoe gek het ook klinkt, is dit een plek waar mensen gelukkig zijn. De mensen die hier komen wonen, hebben al geaccepteerd dat ze doodgaan. De strijd, het grote verdriet, is al achter de rug. En onze vrijwilligers en verpleegkundigen kunnen de bewoners van alle tijd en aandacht voorzien die ze nodig hebben. We doen er met z’n allen alles aan om de bewoners een zo prettig mogelijke laatste fase van hun leven te geven. Daarvoor organiseren we van alles en vragen we aan de bewoners wat ze graag willen. We zorgen ervoor dat iedere dag een mooie dag is.

Wat zijn Bedside Singers?
Bedside Singers Nederland is een organisatie die bladmuziek levert aan koortjes die in Nederlandse hospices aan het bed zingen. Dat zingen is een klein, maar wel een heel mooi gebaar. Het repertoire is heel wisselend, want elk mens is anders. Het is wel vrij eenvoudige muziek, want het is de bedoeling dat de zangers het uit het hoofd zingen.

Hoe zijn jullie op dit initiatief gekomen?
Wij kennen elkaar van een koor, en ik (Josée) zit in het bestuur van het hospice. Ik kwam het initiatief Bedside Singers tegen in de landelijke nieuwsbrief van hospices. In Hospice Delft hebben we van alles en nog wat om het verblijf van de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken, maar het enige wat we nog niet aanbieden, en wat veel mensen wel heel fijn vinden, is muziek. Muziek raakt het hart. Vandaar dat wij het initiatief hebben genomen om een Bedside Singer-koor op te richten voor de bewoners van Hospice Delft.

Hoe gaat dat in zijn werk?
Voor ons toekomstige Bedside Singers-koor hopen we in januari een groep van ongeveer twintig zangers te hebben gevonden, die met een stemcoach alle muziek zal instuderen. We gaan uit van een half jaar repeteren, met twee repetities per maand, voordat de koortjes, steeds in wisselende groepjes, aan het bed zullen gaan zingen. Ook het zingen aan bed zal zo’n twee keer per maand aangeboden worden. We hopen enkele ervaren koorzangers te vinden, maar in principe kan iedereen die enthousiast is zich opgeven via de website van Hospice Delft. We hebben inmiddels al wel een professionele dirigent en stemcoach kunnen vinden, Christina Völtl. We zullen de leden van het koor in het begin vragen om contributie te betalen, maar we hopen dat bedrag laag te houden door sponsorgelden binnen te halen. Financiële bijdragen zijn natuurlijk altijd welkom. Sponsors kunnen zich ook via de website melden.

Als wij burgemeesters van Delft waren…
Wij vinden dat Marja van Bijsterveldt het heel goed doet. Ze is een ontzettend warme en menselijke burgemeester, die ook zichtbaar is. Ze is er niet alleen voor Delftenaren, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld moeten vluchten. We vinden dat Delft een gastvrije stad moet zijn. Wat we wel graag zouden zien, voor het hospice, is een grotere plek. Ieder jaar moeten we tientallen mensen die hier graag zouden verblijven teleurstellen. We hebben dan ook opnieuw een beroep gedaan op Wethouder Schrederhof en de burgemeester, om snel een nieuwe plek te kunnen vinden.