Paul en de oceaanboot van Out of the Blue. (Foto: Koos Bommelé)
Paul en de oceaanboot van Out of the Blue. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Paul Heijnen

Algemeen Hemd van het lijf

Paul Heijnen studeert Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU en zal eind dit jaar de Atlantische Oceaan oversteken in een roeiboot.

Waarom hier op de foto?
Ik sta hier voor de roeiboot waarmee we in december de Atlantische Oceaan gaan oversteken, tijdens de World’s Toughest Row.

Met wie ga je de Atlantische Oceaan oversteken?
Met het team van Stichting Out of the Blue, een hele diverse groep. Amir uit Ierland, die is er eigenlijk mee begonnen; Marco uit Duitsland, hij en Amir doen hun Bachelor in Delft; en Mark, een zeiler, die Amir kent uit Ierland. Mark is hier speciaal naartoe verhuisd om te trainen met het team.

...Stichting Out of the Blue?
We zijn een stichting begonnen omdat we non-profit zijn. Alles wat we binnenhalen, aan sponsoren, crowdfunding, gaat direct naar onze challenge. Wanneer we de challenge hebben afbetaald, willen we zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel. We hebben in totaal vier doelen, uit Nederland en Ierland, en twee thema’s: mentale gezondheid en oceaanconservatie. Voor mentale gezondheid hebben we het Nederlandse ‘MIND Us’ gekozen, en het Ierse ‘Jigsaw’. Voor de oceaanconservatie hebben we ‘ReefSupport’ gekozen, een Delftse startup, en het Ierse ‘Sea Synergy’. De naam ‘Out of the Blue’ is gekozen omdat de anderen nog geen roeiervaring hebben. Eigenlijk is het idee dat ze vanuit het niets met dit idee kwamen. Ze willen kijken hoe ver ze kunnen komen als ze er samen voor gaan, het op een gestructureerde manier aanpakken en ieder z’n eigen skill set op de juiste manier combineren.

Hoe zal de tocht eruitzien?
We beginnen in La Gomera en maken dan de oversteek naar Antigua: een tocht van 3000 ‘nautical miles’, oftewel 4.800 kilometer, waar we tussen de dertig en veertig dagen over hopen te doen. We wisselen shifts af van twee uur roeien, twee uur slapen, vierentwintig uur lang. Er zijn drie satelliettelefoons aan boord om in contact te kunnen blijven met de organisatie en om naar huis te kunnen bellen. Een tracker geeft iedere 4 uur onze locatie door aan de organisatie. Daarnaast hebben we een watermaker aan boord en nemen we voor 55 dagen voedsel mee, vooral gehydrateerd voedsel, en gaskokers om warm te kunnen eten.

Hoe trainen jullie voor de tocht?
We trainen met ‘s nachts roeien en op zee roeien, en we volgen intense veiligheids- en communicatietrainingen, van Eerste Hulp op Zee tot kaarten lezen.

Waar kijk je het meest naar uit?
Op lange termijn: de oceaan over roeien, en de finish. Op korte termijn: de eerste expeditie met de oceaanboot!

Waar kijk je het meest tegenop?
Bijna iedereen schijnt wel in enige mate last te krijgen van zeeziekte. Daar zie ik wel een beetje tegenop. En hoe we reageren op slaaptekort, en of we dan nog positief tegen elkaar kunnen blijven…

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik sporten toegankelijker maken, de mentale gezondheid aanpakken en meer duurzame initiatieven opzetten.

www.outoftheblue.team