Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Anneke Kroesen

Algemeen Hemd van het lijf

Anneke is als vrijwilliger actief bij stichting DelftseBuur, waar ze zich inzet voor mensen die nieuw in Nederland en in Delft zijn.

Waarom hier op de foto?
Hier in het Wilhelminapark komen wij ‘s zomers op zaterdagmiddag samen met onze groep ‘HuisNl’, onderdeel van DelftseBuur. In de winter doen we dat in de Jessehof. Bij Huis.nl gaan nieuwkomers en Nederlanders de ontmoeting aan. We kletsen, horen van elkaar hoe het leven erbij staat, we eten en drinken er wat bij en spelen spelletjes - iets met taal. Zo komen mensen met elkaar in contact en kunnen ze gelijk de taal oefenen.

Wat is DelftseBuur?
DelftseBuur is een stichting die verschillende activiteiten organiseert voor nieuwkomers in Delft. Die nieuwkomers ondervinden vaak moeilijkheden met de taal, met instanties, en kunnen zich in het algemeen verloren voelen in een nieuwe stad. Ze zijn welkom bij HuisNl op zaterdag, en op woensdagmorgen bij KoffieNl in de Jessehof. Er wordt gekletst, maar er is ook de mogelijkheid om hulp aan elkaar te vragen, bijvoorbeeld bij het lezen en beantwoorden van brieven. Verder organiseren we uitjes, zoals varen met de Waterbus of het bezoeken van de molen. Mensen kunnen bij ons zelfs een fiets aanvragen, die ze voor honderd euro mogen uitkiezen bij Stunt of Rataplan. We geven ook Nederlandse les bij de noodopvang in Delft, zodat de bewoners een beetje vooruit kunnen in het leven in Delft. Een deel van onze vrijwilligers zamelt kleding in voor de mensen in de opvang en deelt die daar regelmatig uit. Daarnaast koppelen we nieuwkomers en Nederlanders aan elkaar als ‘buddy’s’, die elkaar ontmoeten in de stad. De nieuwkomers worden geholpen met van alles en wegwijs gemaakt in de Delftse samenleving. We zijn altijd op zoek naar nieuwe buddy’s.

Wie zou u aanraden om buddy te worden?
Iedereen. Het is ook gewoon erg leuk om buddy te zijn. Je leert een andere cultuur kennen en je gaat iets meer begrijpen van het leven van iemand die bijvoorbeeld gevlucht is uit zijn of haar thuisland. Het geeft een meerwaarde aan jouw leven en aan dat van een ander.

Hoe lang bent u al betrokken bij DelftseBuur?
Twee jaar. Ik ben door het toenmalige bestuur gevraagd om op speelse wijze taal te oefenen met nieuwkomers bij HuisNl. Ik ben eigenlijk taaldocent, en ging twee jaar geleden met pensioen. Bij HuisNl staat ontmoeting centraal; ondertussen oefenen we met taal. Het is heel vrij en los en het is altijd ontzettend gezellig.

Als ik burgemeester van Delft zou zijn…
…zou ik niet per se iets veranderen. Onze burgemeester doet erg haar best om mensen met elkaar te verbinden. Dat probeer ik zelf ook te doen, en dat is het doel van DelftseBuur.