Harry Payne en Kevin Rousseau. (Foto: William Voy)
Harry Payne en Kevin Rousseau. (Foto: William Voy)

Hemd van het lijf: Harry Payne

Algemeen Hemd van het lijf

Harry Payne is een internationaal motorcoureur uit Colchester en is sinds kort woonachtig in Pijnacker.

Vanwaar deze foto?
Dit ben ik met bakkenist (passagier) Kevin Rousseau, en hier zie je de sport die ik beoefen: zijspanracen.

Wat houdt zijspannen in?
Zijspanracen doe je met z’n tweeën: een bestuurder en een bakkenist. De motor heeft drie wielen, en de taak van de bakkenist is om de krachten en balans te verdelen. De kampioenschappen zijn op youtube te bekijken, dus als je er geen beeld van kan vormen raad ik die video’s zeker aan.

Waar is jouw carrière begonnen?
Ik ging als kind al met mijn vader naar lokale motocross-races kijken en raakte gefascineerd door het zijspanracen. Het ziet er zo anders maar fantastisch uit. Toen ben ik aan ‘trials’ mee gaan doen voor motocross, en toen ik oud genoeg was om aan races deel te nemen ben ik als bakkenist mee gaan doen. Dat heb ik drie jaar lang gedaan, en toen wilde ik bestuurder worden.

Ging dat gemakkelijk?
Ik heb het één seizoen kunnen proberen, in 2014, maar het is een hele dure sport. Je bent zelf verantwoordelijk voor een werkend voertuig, en die kosten kunnen flink oplopen. Na dat seizoen kon ik het me simpelweg niet meer veroorloven. Toen ik een zijspanrace op een circuit zag, wilde ik dat ook graag proberen, dus werd ik weer actief als bakkenist. Samen met de bestuurder deed ik eerst mee aan de EMRA Championship, en won. Toen gingen we op een hoger niveau racen en wonnen. Daarna deden we mee aan een paar races van het nationale Britse kampioenschap. Maar het blijft een dure sport en ik moest daarnaast gewoon werken. Het jaar daarop heb ik dus met een andere bestuurder aan wat willekeurige races meegedaan.

Wanneer werd je weer bestuurder?
In 2020 was ik het zat om bakkenist te zijn en wilde ik weer achter het stuur. Samen met mijn vader heb ik een zijspanmotor gebouwd, om de kosten laag te houden. Mijn vader is heel handig. Ik woonde toen in Isle of Man, waar een klein kampioenschap was. Daar heb ik met mijn bakkenist aan zes races meegedaan en er twee gewonnen, wat ons genoeg punten opleverde om het kampioenschap te winnen. In 2021 heb ik voor het eerst als bestuurder meegedaan aan het Britse kampioenschap. We werden in een subklasse geplaatst, omdat het onze eerste keer was, maar in die klasse hebben we alles gewonnen. Zelfs in de ‘normale’ klasse hebben we een race gewonnen. Uiteindelijk werden we tweede van heel Groot-Brittannië.

Dat is nogal een prestatie…
Ja, voor die prestatie kregen we een soort ‘wildcard’ voor het wereldkampioenschap in Portugal, waar we één Grand Prix wonnen. Het jaar daarop zijn we gestart met het volledig wereldkampioenschap en het ging allemaal fantastisch, totdat we onze sponsor verloren. Gelukkig hebben we het seizoen kunnen afmaken en zijn we op de vijfde plaats geëindigd. In 2023 heb ik me bij een Duits team, Steinhausen Racing, aangesloten - een vader-en-zoonduo, dat me kon helpen met de kosten. We hebben vorig jaar nog een Grand Prix gewonnen tijdens het wereldkampioenschap in Oostenrijk, en zijn weer op de vijfde plek beland.

Welke race is je het meest bijgebleven?
De ‘Isle of Man TT’, een heel bekende en gevaarlijke race. In 2022 deed ik voor het eerst mee als bestuurder en zijn we geëindigd op de 5e plek, als snelste nieuwkomer.

Hoe kwam je in Nederland terecht?
Mijn vriendin woont hier. Zij doet ook aan deze sport en we hebben elkaar tijdens een race leren kennen. Vorig jaar hebben we ons verloofd, en een paar weken geleden ben ik naar Nederland verhuisd. Gelukkig heb ik hier ook een sponsor kunnen vinden, Invictus Gym in Berkel, waar ik met open armen werd ontvangen. Ik kijk er erg naar uit om daar te trainen. Maar ik hoop nog meer sponsors te kunnen vinden.

Hoe ziet komend jaar eruit?
Komend jaar ga ik weer met hetzelfde team meedoen aan het wereldkampioenschap. Natuurlijk is het doel om te winnen, en ik denk dat we een goede kans maken!

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik een racecircuit op de Beestenmarkt laten bouwen, zodat iedereen jaarlijks vanuit Kobus Kuch naar een zijspanrace kan kijken.