Cas (links) en Ole (rechts) in The Blue Heart Brew.
Cas (links) en Ole (rechts) in The Blue Heart Brew.

Hemd van het lijf: Cas en Ole

Algemeen Hemd van het lijf

Cas en Ole zitten in het eerste jaar van hun masteropleiding Strategic Product Design en vormen samen het brein achter TakeCafe.

Waarom hier op de foto?
Dit is The Blue Heart Brew, van Eric Janssen. Toen wij TakeCafe startten, zijn we allemaal tentjes in Delft afgegaan om ons concept voor te leggen, en Eric was gelijk heel positief en welwillend om mee te denken. Hier zijn we met onze eerste pilotfase van start gegaan.

Wat is TakeCafe?
TakeCafe is een mobiele app waarmee consumenten universele statie-tokens voor herbruikbare bekers en digitale stempelkaarten kunnen verzamelen, allemaal met slechts één persoonlijke barcode die te vinden is in de Apple Wallet of Google Wallet.

Hoe werkt TakeCafe voor de consument?
Je krijgt een barcode op je telefoon die je kunt laten scannen voor een herbruikbare beker. Het is momenteel nog een website, maar het is de bedoeling dat het een app wordt.

En voor de ondernemer?
Die gebruikt momenteel dus de website en een barcodescanner. We willen uiteindelijk ook naar kassa integratie toewerken, zodat er niet geswitcht hoeft te worden tussen website en kassasysteem.

Welke bekers gebruikt TakeCafe?
Dit zijn gerecyclede plastic bekers van een Nederlandse producent. Mocht een deelnemende locatie een andere beker willen gebruiken, of er een logo op willen zetten, dan kan dat ook gewoon. Het gaat ons vooral om het software systeem en de digitale token.

Hoe is TakeCafe ontstaan?
Wij studeren allebei aan de TU, en daar zit een Coffee Star locatie waar ze herbruikbare bekers gebruiken. Dat systeem vinden wij niet helemaal optimaal. Als je koffie haalt, moet je een euro betalen voor een herbruikbare beker en wanneer je die inlevert krijg je een plastic muntje terug, die vaak verloren gaat. Hierdoor betaal je veel extra euro’s. Daar komt bij dat je de muntjes van de TU niet op andere locaties kunt gebruiken.

En jullie wilden dat wel even oplossen?
Ja. Wij vinden duurzaamheid en afvalvermindering erg belangrijk, en we dachten: dit systeem kunnen we verbeteren. Toen hebben we snel een prototype in elkaar gezet en dat aan Coffee Star laten zien. Die waren enthousiast, en Coffee Star werkt nu op twee locaties met TakeCafe. Nog niet op de TU, maar eind deze maand spreken we de TU en de cateraar weer. Hopelijk kunnen we daar dan ook ons systeem gaan gebruiken.

Minder plastic afval dus?
Ja, maar ook minder papierafval. We werken dus namelijk ook met stempelkaarten. Er zijn ontzettend veel papieren stempelkaarten in omloop. Die raken veel mensen ook kwijt. Op dezelfde software die we voor herbruikbare bekers hebben ontwikkeld, kun je ook digitale stempels verzamelen. Ondernemers hoeven overigens niet aan beide deel te nemen. Alleen een stempelkaartsysteem of alleen een bekersysteem kan ook.

Is TakeCafe een schoolproject?
Nee, dit doen we naast onze opleiding. Het afgelopen halfjaar was het echt hard werken in de avond. Komende periode zullen we iets minder met onze studie bezig zijn en hebben we wat meer tijd voor TakeCafe.

Werken jullie vanuit huis?
Deels. We werken ook veel vanuit het Kickstart Lab - een initiatief van New Future Lab dat wordt gesubsidieerd door de gemeente Delft. Ze bieden studerende ondernemers gratis werkruimte, opslagruimte, WiFi en printmogelijkheden aan, en brengen ons ook in contact met mentoren, andere ondernemers en de gemeente.

Hoe komen ondernemers met jullie in contact?
We hebben een website, www.takecafe.nl, waar je onze e-mailadressen en telefoonnummers kunt vinden. Neem dus vooral contact op, dan komen we graag een keer langs!

Hoe ziet de toekomst eruit?
Het komende kwartaal willen we proberen om met zo’n vijftig tot honderd locaties samen te gaan werken. Verder gaan we dus met kassa integratie en een mobiele applicatie aan de slag, en is het idee dat de TakeCafe barcode ook in de Apple Wallet komt te staan.

Als wij burgemeester van Delft waren…
…zouden we ons systeem extra promoten bij horecaondernemers om zo van de wegwerpbekers af te komen. En de tramlijn naar de TU, die mag wel even afgemaakt worden. Verder vinden we Delft eigenlijk een topstad. Niets op aan te merken!