Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Hanna Volbeda

Algemeen Hemd van het lijf

Hanna Volbeda is film- en podcastmaker. Ze maakte onlangs een podcast over Antoni van Leeuwenhoek.

Waarom hier op de foto?
Ik sta hier bij de Oude Kerk van Delft, waar Antoni van Leeuwenhoek is begraven. Ik heb een podcast gemaakt over Antoni van Leeuwenhoek waarin ik de luisteraar onder andere meeneem naar zijn grafmonument. De podcast heet ‘Uitzicht op het onbekende’.

Vanwaar een podcast over Antoni van Leeuwenhoek?
Mijn dochter gaat naar school op de plek waar hij geboren is - basisschool De Oostpoort, wat vroeger een heel ander gebouw was. Dat maakte me nieuwsgierig naar het verhaal achter die plek, en toen ben ik onderzoek naar Antoni van Leeuwenhoek gaan doen.

Hoe heb je dat aangepakt?
Ik heb eerst een biografie van Antoni van Leeuwenhoek gelezen - ‘Veel, klein en curieus’ van Geertje Dekkers. Ik heb haar ook geïnterviewd. Om Antoni’s verhaal tot leven te doen komen, ben ik op zoek gegaan naar plekken in Delft die me iets over zijn leven vertelden. Daarnaast ben ik in gesprek gegaan met microfotograaf Wim van Egmond. Hij kijkt naar dezelfde wereld als Antoni met hedendaagse technieken.

Wat vond je het meest interessant?
Ik vind het heel fascinerend dat Antoni van Leeuwenhoek eigenlijk een hele wereld heeft ontdekt, waarvan niemand van het bestaan af wist. We weten nu veel meer over de microwereld dan in de tijd van Antoni, maar tegelijk is er nog steeds heel veel te ontdekken. Het idee dat er veel meer bestaat dan we kunnen zien, een microwereld, en dat die wereld ook zo belangrijk is, vind ik een heel fascinerend gegeven. Wat me ook heeft verrast is het geduld dat nodig is om die microwereld waar te nemen en te vertalen naar onze wereld. Dat vind ik als iemand die veel bezig is met research en montage heel herkenbaar.

Was die fascinatie altijd aanwezig?
Nee, maar wat ik wel heel erg herkende in het verhaal van Antoni van Leeuwenhoek, was zijn nieuwsgierigheid naar het onbekende. Ik ben absoluut geen microbioloog, maar ik ben wel heel nieuwsgierig.

Hoe ontstond het idee om er een podcast over te maken?
Ik ben al een aantal jaar bezig met het maken van podcasts. Ik heb film gestudeerd en heb lange tijd films gemaakt, maar toen mijn eerste kind werd geboren, was ik veel thuis en ook veel aan het wandelen. Toen ben ik heel veel podcasts gaan luisteren, en ik vond het geweldig dat je met enkel je koptelefoon in een heel andere wereld terecht kunt komen. Ik wilde heel graag leren hoe je zoiets maakte, dus toen heb ik een cursus gevolgd.

Heb je nog meer podcasts gemaakt?
Ja, een jaar geleden heb ik een podcast gemaakt over het standbeeld van Geertruyt van Oosten. Verder heb ik nog enkele kortere audioprojecten gedaan.

Waar kunnen we de podcasts beluisteren?
Op Spotify, Apple Podcasts, en via mijn website: www.hannavolbeda.com.

Wat komt er allemaal aan bod in de podcast?
De audiodocumentaire gaat over het werk van Antoni van Leeuwenhoek en zoomt in op de eerste keer dat hij bacteriën zag, 350 jaar geleden. Ik neem de luisteraar op een verhalende manier mee naar het Delft van toen en nu, langs plekken waar zijn verhaal zich heeft afgespeeld. Wetenschapshistorica Geertje Dekkers, microfotograaf Wim van Egmond, Frédérique Brinkerink, manager kerk en kunst van de Oude Kerk, en graffitikunstenaar Tim Rodermans vertellen wat Antoni zag en vooral ook waarom het belangrijk was wat hij zag.

Staan er nog meer podcasts op de planning?
Ik ben bezig met de research voor nieuwe audiodocumentaires. Hopelijk komt er dit jaar wel weer een audiodocumentaire uit.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik projecten die de geschiedenis van de stad tot leven laten komen blijven ondersteunen. Delft heeft zo’n rijke geschiedenis!