Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Maikel Walker

Algemeen Hemd van het lijf

Maikel Walker is autodidact breakdancer en tourt de komende weken door Nederland met het theaterstuk POWER.

Waarom hier op de foto?
Op deze vloer, in een flat aan de Chopinlaan, deed ik in 1984 mijn allereerste break dance move. Vandaar dat dit voor mij wel een iconische plek is.

Hoe heb je leren break dancen?
Ik heb het mezelf geleerd, samen met vrienden. We gaven elkaar tips en tricks. Er was geen dansschool, we moesten het echt van elkaar leren. We konden nog niets opzoeken op het internet, maar we zagen op tv wel videoclips van dansers uit Amerika, zoals de Rock Steady Crew en de New York City Breakers. Er was ook een film, Beat Streat, waar heel veel breaking in te zien was. Dat was voor ons een manier om te kijken wat een break dancer doet, en dan deden we dat na.

Dans je nog steeds?
Ja, ik dans inmiddels al veertig jaar. In die veertig jaar heb ik zelf nooit lessen genomen. Ik heb wel zelf les gegeven, onder andere in het HipHopHuis in Rotterdam. Ik heb eind jaren ‘90 ook een Delftse danser gecoacht, maar tegenwoordig ben ik vooral veel aan het jureren. Momenteel ben ik door Nederland aan het touren met een theaterstuk, ‘POWER’.

Waar gaat POWER over?
De naam heeft een dubbele betekenis. Mijn dansstijl is heel powerful, maar het verhaal dat we vertellen is ook erg motiverend en powerful. We proberen het publiek te vertellen dat wat je verhaal ook is dat, wat je ook meemaakt in het leven, je er altijd wel een positieve draai aan kunt geven.

Door wie is het stuk gemaakt?
Door Lloyd Marengo, samen met B-Boy Junior en ikzelf, onder de vleugels van Lloydscompany. Lloyd heeft zelf ook jarenlang gedanst, maar hij is nu actief maker van hiphoptheaterstukken.
Wordt er gesproken in het stuk?
Ja, POWER is een zogenaamd ‘double bill’. Dat betekent dat het bestaat uit twee stukken van 25 minuten en elk stuk heeft z’n eigen verhaal. Het stuk van Lloyd, Junior en mijn persoon is echt breaking met een voice over. Het andere stuk is gemaakt door choreograaf Sheree Lenting, en wordt ook verteld door twee dansers, Cicely Wijnaldum en Ciara Hiwat, met een voice over. Ook zij vertelt een powerful verhaal, over haar vrouwenlijn en womanhood.

Tour je nog vaak?
Nee, ik werk zelf voor het Ministerie van Economische Zaken, en het break dancen doe ik erbij. Een van de redenen waarom ik ja zei tegen dit theaterstuk, is omdat ik Lloyd heel goed ken. We hebben samen jarenlang in dezelfde dansgroep gedanst.

Gaan jullie heel Nederland door?
Ja, we zijn begonnen in Rotterdam en zijn op zaterdag 13 april te zien in Delft, in Theater de Veste. Dat is voor mij wel een belangrijke plek, omdat ik in Delft ben opgegroeid en hier ook ben begonnen met dansen. Verder gaan we nog naar Rotterdam, Amsterdam, Almere en nog een paar andere steden. Het tourschema is te zien op www.lloydscompany.nl.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik jongeren de kans geven om meer te bewegen, door break dancing. Je leest dat jongeren steeds minder bewegen en steeds zwaarder worden, en breaking kan daar echt bij helpen. Ik zou jongeren kennis laten maken met de hiphopcultuur, en er ook voor zorgen dat zij een mooie locatie hebben om te kunnen breaken, door bijvoorbeeld een soort centrum op te zetten.