Cas (links) en Rijk (rechts). (Foto: Koos Bommelé)
Cas (links) en Rijk (rechts). (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het Lijf: Cas & Rijk

Algemeen Hemd van het lijf

Cas en Rijk vormen samen met Max de Cocktailors. Ze doen aan catering en geven cocktailworkshops aan huis.

Waarom hier op de foto?
We zijn hier bij het Kickstart Lab. We hebben een werkplek en een opslagruimte. Eén keer per week werken we hier aan de Cocktailors.

Wat doen de Cocktailors?
We geven cocktailworkshops aan huis en we doen aan barexploitatie en cocktailcatering, op allerlei soorten evenementen: diners, huwelijken, bedrijfsfeesten, festivals… Voor grote en kleine groepen. We hebben wel eens op een boot gestaan voor 60 man, maar bijvoorbeeld ook een dinertje voor 16 man.

Hoe is dat begonnen?
Ik (Rijk) werkte vroeger in de horeca in Amsterdam. Ik vond het heel leuk om achter de bar te staan en cocktails te maken. Ik (Cas) heb ook in de horeca gewerkt, nooit achter de bar, maar ik heb een keer met een vriendengroep een cocktailworkshop gedaan, waarvoor we ook al onze moeders hadden uitgenodigd. Dat was nogal duur en eigenlijk niet zo leuk als we hadden gedacht. We dachten: dat kan beter, met wat meer verschillende cocktails en voor wat minder geld. Toen hebben we het concept van de Cocktailors opgezet.

Hoe pakten jullie dat aan?
We hebben het eerst uitgeprobeerd bij vrienden van ons die een feestje gaven. Daar hebben we een cocktailcursus gegeven en dat beviel wel! Kort daarna werd het lustrum van DSC gevierd, en in die week hebben we vijf workshops gegeven. Dat was allemaal nog veel improviseren. We sjouwden toen met kratten van de Albert Heijn op een winkelkar van huis naar huis.

Hoe gaat zo’n workshop in z’n werk?
Wij komen langs met een hoop cocktailgerei en de benodigde flessen drank, en dat zetten we dan klaar. Elk huis is anders, dus het is altijd even nadenken hoe we dat het best kunnen aanpakken. Als alles klaar staat leggen we stap voor stap uit hoe de cocktails gemaakt worden. We doen meestal twee drankjes per workshop. Als de workshop is afgelopen, ruimen we af en doen we de afwas.

Wat voor klanten trekken jullie aan?
Over het algemeen wel veel mensen van onze eigen leeftijd, maar we hebben het een aantal keer voor ouders met kinderen gedaan - we maken namelijk ook alcoholvrije cocktails. De leeftijden variëren ongeveer van 14 tot 60 jaar oud.

Hoe kan men contact met jullie opnemen?
We zijn op Instagram te vinden: @decocktailors. Daar kun je een berichtje sturen, maar je mag ons ook bellen. We zijn ook bezig met het bouwen van een website, waar mat meer informatie en contactgegevens te vinden zijn.

Hoe zien jullie de toekomst van de Cocktailors voor je?
Lekker uitbreiden. Een groter team van Cocktailors, die in heel Nederland workshops doen en op evenementen een bar exploiteren, misschien zelfs met een busje om door het land te kunnen reizen. Een andere uitbreidingsmogelijkheid zou het aanbieden van een boek met cocktailrecepten of een soort pakketten met benodigdheden kunnen zijn. Het zou ook leuk zijn als dit echt een vast studentenbaantje zou kunnen worden, en we het stokje zouden kunnen doorgeven aan de volgende generatie.

Hoe kennen jullie elkaar?
We zijn broers. We hebben allebei een studie in Delft gekozen. Ik (Rijk) zit in het eerste jaar van Werktuigbouwkunde. Ik (Cas) doe een master Industrieel Ontwerpen. Ons zusje studeert hier trouwens ook, die helpt af en toe ook met de Cocktailors. En we doen de Cocktailors dus samen met Max, maar die kon helaas niet bij het interview aanwezig zijn.

Als wij burgemeester van Delft waren…
…zouden we het kruispunt bij de Ireneboulevard wat beter inrichten. Daar sta je, als je met de auto bent, vijf minuten voor een stoplicht te wachten. Er mogen wel meer kruispunten iets beter worden ingericht. Verder is het een hartstikke leuk stadje, met leuke terrasjes en cafeetjes in het centrum. Dat leuke centrum zou trouwens ook wel wat uitgebreid mogen worden naar de buitenwijken.