Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Miranda in ‘t Hout

Algemeen Hemd van het lijf

Als jong meisje werd Miranda slachtoffer van seksueel misbruik. Op 23 september organiseert ze een lotgenotenbijeenkomst.

Waarom hier op de foto?
Omdat ik hier bij BuitenLeeft mijn eigen Lotgenotenlive middag ga organiseren op 23 september, bedoeld voor mensen die net als ik te maken hebben gehad met seksueel misbruik. Eigenaresse Margriet Knopse stelt deze prachtige plek in Delftse Hout beschikbaar voor deze bijzondere dag. Zelf ben echt verliefd op dit landgoed. Dat ik er gebruik van mag maken, daar ben ik haar heel dankbaar voor.

Wat is Lotgenotenlive?
Je hebt al het een en ander voor lotgenoten, maar bij die bijeenkomsten is het vaak zo dat je meteen heel erg de diepte ingaat. Wat ik zelf fijn vind, is dat er een mooie balans is tussen diepgang en het hebben van een leuke dag. Daarom organiseer ik onder meer een yoga-workshop en een wandeling, kunnen lotgenoten een rondleiding krijgen over het landgoed en kan er groente geoogst worden. Daarnaast is er ook een professionele coach aanwezig. Samantha Wellis is gespecialiseerd in het helpen van slachtoffers die kampen met angst, schuld en schaamte. Tijdens de dag werk je wel aan jezelf, maar je gaat niet helemaal het trauma oprakelen. De dag is vooral bedoeld om contact te leggen met lotgenoten. Het is een dag van samenzijn en herkenning voelen. Wie weet wat daar dan uit opbloeit.

Hoe is het tot stand gekomen?
Het idee is ontstaan omdat ik zelf de afgelopen 2,5 jaar bezig ben met traumaverwerking. Ik merk aan mezelf dat ik heel veel haal uit lotgenotencontacten. Het is heel fijn om te spreken met mensen die weten wat je voelt. Je hoeft niets uit te leggen, de connectie is er gewoon. Door zelf een lotgenotenmiddag te organiseren, hoop ik anderen te kunnen helpen zoals ik zelf ook ben geholpen.

Hoe heeft contact met lotgenoten jou geholpen?
Ik vind het heel moeilijk om mijn eigen verleden te accepteren in hoe heftig dat was, dus daar wil ik soms nog niet aan toegeven. Ik heb de neiging om het te bagatelliseren. Dat heeft negatieve gevolgen gehad in mijn leven. Als ik met een lotgenoot in gesprek ben, spiegelt dat zo erg aan wat ik diep van binnen voel dat ik dat makkelijker kan uiten.

Hoe heeft het wegstoppen van je emoties invloed gehad op je leven?
Mijn tactiek om mijn gevoel weg te stoppen was om voortdurend bezig te zijn en geen moment rust te pakken. Ik had bijvoorbeeld een soort schoonmaaktic ontwikkeld. Na een aantal jaren viel ik in een depressie, omdat ik gewoon helemaal op was. Daar klom ik dan weer uit, maar ik ging daarna op dezelfde voet verder. Nu ik mijn trauma middels behandelingen aan het verwerken ben, zie ik eigenlijk pas hoeveel impact het heeft gehad op mijn leven en hoe zwaar het was om altijd maar weg te stoppen wat ik voel.

Heb je rust gevonden na het contact met lotgenoten?
Ja, ik kan nu wel echt goed bij mijn gevoelens stilstaan. Al vind ik het nog steeds soms ingewikkeld om gevoelens te herkennen. Een wandeling maken in mijn eentje helpt dan. En waar ik voorheen lang het gevoel heb gehad dat ik eenzaam was, terwijl ik hele leuke vrienden en een prachtig gezin om mij heen heb, voel ik nu steeds vaker verbondenheid. Mijn wens is dat Lotgenotenlive hetzelfde gaat betekenen voor anderen. Ik hoop dat mensen daar nieuwe contacten leggen, verbindingen aangaan en zichzelf durven zijn.

Jouw wens is ook om het kleinschalig te houden?
Dat is omdat ik uit eigen ervaring weet hoe moeilijk het is om de eerste stap te zetten en je kwetsbaar op te stellen. Een grote groep maakt dat nog moeilijker, dus er is plek voor slechts vijftien personen. Aanmelden kan per mail via lotgenotenlive@gmail.com.

Als ik burgemeester van Delft was...
…zou ik het onderwerp seksueel geweld heel hoog op de agenda zetten. Ik zou meer doen aan veiligheid, vooral in het uitgaansgebied. En zeker voor jonge mannen en vrouwen.