Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Steven van der Kruit

Algemeen Hemd van het lijf

Steven van der Kruit is beeldend kunstenaar. Naast het maken van kunst, verzorgt hij schilder- en tekenlessen voor particulieren en bedrijven.

Waarom op de Kerkstraat 1 op de foto?
Dit is echt mijn lijfplek. Ik woon hier al heel lang samen met mijn vrouw. Zij is vaak een kompas voor mij. Onze kinderen zijn hier opgegroeid. Beneden in mijn atelier ben ik vaak te vinden. Vanuit het raam zie je het huis waar Johannes Vermeer geboren is, en aan de andere kant heb je de Nieuwe Kerk. Tussen al die historie zit ik te werken. Het is een fantastische locatie.

Waar komt uw interesse in kunst vandaan?
Toen ik een jaar of 13 was ging ik veel naar buiten om tekeningen en aquarellen te maken. Al heel jong wist ik dat ik kunstenaar zou worden. Ik volgde mijn opleiding aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Hierna settelde ik mij in Delft. Delft is voor mij een grote inspiratiebron. Je hebt de historie, het contact met collega’s... Zodoende is het de plek geworden waar ik nooit meer weg wil.

Wat voor kunst maakt u?
Als schilder ben ik geïnteresseerd in de tijd en ruimte. Mijn werk is altijd gebaseerd op de huidige tijd. Ik leef nu en omdat ik nu leef interesseer ik mij in alles om mij heen. Dit kan de wetenschap zijn, de natuur, de mensen om me heen. Dat alles trek ik naar binnen toe, verwerk ik en zo komt alles samen in mijn werk. Een kunstwerk maken betekent voor mij: een proces laten zien, veelal in heel grote frescoschilderijen. Het dynamische aspect is het belangrijkst.

Is er een ontwikkeling te zien in dat wat u inspireert?
Nee, dit is eigenlijk hetzelfde gebleven. Toen ik een jaar of 16 was, was ik nogal zwaarmoedig doordat ik er achter kwam dat de wereld absurd in elkaar zit. Dan heb ik het in eerste instantie over de erfenis van de Tweede Wereldoorlog. Hoe kunnen mensen zoveel vernietiging teweegbrengen? Dit stemde mij behoorlijk somber. Mijn bezorgdheid wilde ik in mijn werk overbrengen. Los daarvan vind ik de wereld ook schitterend mooi. Ik kan er enorm van genieten. De natuur fascineert mij. Maar aan de andere kant heb je de mens die alles kan vernietigen, bijvoorbeeld met oorlog. Dat is altijd de rode draad in al mijn werk. Het zijn altijd conflicten die komen en gaan.

U geeft hier ook teken- en schilderles?
Dat doe ik al 40 jaar. Cursisten kunnen onder individuele begeleiding van mij met diverse materialen aan de slag en leren vorm te geven met verschillende teken- en schildertechnieken. Het maakt door de persoonlijke begeleiding niet uit of je beginner bent of gevorderd. Ik geef ook teambuildingsactiviteiten voor organisaties en bedrijven. Onder andere, DSM, Unicef, ziekenhuizen en ministeries zijn op mijn atelier komen schilderen. Daarnaast geef ik lezingen over ‘Panorama 2000’ - 6 grote schilderijen - waarbij ik vertel over het scheppingsproces. De schepping van de natuur en van mij als kunstenaar lopen daarin parallel. Voor meer informatie over schilderlessen en teambuilding kunnen mensen bellen naar 015-2143031.

U heeft zich ook altijd ingezet voor andere kunstenaars?
Ik ben lid van de Haagse Kunstkring. Vroeger heb ik mij ingezet binnen de BBK in Amsterdam en was ik commissielid van de Culturele Raad van Zuid-Holland. Ik vond het belangrijk mij in te zetten voor de maatschappelijke belangen van kunstenaars.

Hoe zit het met uw huidige expositie in het Reinier de Graaf ziekenhuis?
Op de gang op de begane grond van het RdGG hangen diverse kunstwerken van mij. Deze zijn nog tot medio september te bezichtigen. De kunstcommissie van het ziekenhuis organiseert op professionele wijze exposities, waar veel mensen plezier aan kunnen beleven. Iedereen komt erlangs: patiënten, bezoekers en medewerkers. Een zinvol doel, waar ik graag aan mee wilde werken.

Wat zou u doen als u burgemeester van Delft was?
Gelijk het stokje weer overdragen aan de burgemeester zelf. Ik vind dat ze het goed doet, dat zou ik niet kunnen. Ik ben wat dat betreft te egocentrisch. Zij kan goed regeren, maar ook goed delegeren. Daar heb ik moeite mee.

Afbeelding