Fien en haar kutkaarten bij Steen Papier Schaar (Foto: CT)
Fien en haar kutkaarten bij Steen Papier Schaar (Foto: CT)

Hemd van het Lijf: Fien ten Dam

Algemeen Hemd van het lijf

Fien is eigenaar van KUT.illustraties. Met haar eigentijdse, humoristische tekeningen maakt ze het woord ‘kut’ meer bespreekbaar.

Waarom hier op de foto?
We zijn hier in Steen Papier Schaar, waar ik sinds kort mede-eigenaar van ben. Hier illustreer en verkoop ik kutkaarten!

Wat is Steen Papier Schaar voor een plek?
Steen Papier Schaar bestaat uit een shop en een studio. In de studio werk ik samen met Lies van Lies de Vooght Edelsmid, die prachtige sieraden maakt van zilver en goud met mooie edelstenen, dit doet ze ook in opdracht. Zelf teken ik hier de kutten. Ons eigen werk verkopen we in onze shop, en daarnaast vind je hier producten van andere kleine designers uit Nederland en omstreken. Sinds kort organiseren we ook leuke activiteiten. Elke eerste zondag van de maand hebben we ‘Sunday Funday’, waar elke keer wat anders te doen is. Denk bijvoorbeeld aan een cocktailworkshop of een vintage sale.

Wat is jouw achtergrond?
In Rotterdam heb ik de Willem de Kooning Academie afgerond, waarna ik een tijdje kunstdocent ben geweest op een middelbare school. Daarnaast heb ik altijd in de Delftse horeca gewerkt. De energie die ik kwijt wilde kwam eigenlijk pas volledig op z’n plek toen ik begon met KUT.illustraties en Steen Papier Schaar. Pas toen dacht ik echt; dit is het!

KUT.illustraties, hoe is dat ontstaan?
Ik ben altijd gefascineerd geweest door kutopmerkingen en de dubbelzinnigheid daarvan. Op een gegeven moment ben ik begonnen met kutkaartjes voor vriendinnen. Toen er bij Hanno een keer een pop-up was, ben ik daar gaan staan met mijn kaarten. Hier werd heel leuk op gereageerd. Toen is het balletje gaan rollen, en nu -vier jaar later- zitten we hier. Ik kan het soms niet geloven, het is echt heel erg leuk.

Ben je nooit bang geweest dat mensen jouw werk raar zouden vinden?
In het begin vond ik het wel spannend hoe mensen zouden reageren. Is het niet te cru? Maar mensen reageerden er heel positief op. Meer mensen hebben dus kuthumor!

Waar laat jij je door inspireren?
Vooral door gesprekken. Iedereen plakt het woord ‘kut’ weleens ergens voor om een bepaalde situatie te omschrijven. Zodra ik iets hoor, noteer ik het, zodat ik er later mee aan de slag kan en er een illustratie bij kan maken. Mijn moeder zei vroeger bijvoorbeeld altijd: ‘kut met peren’. Dat vond ik grappig, dus die illustratie is daarop gebaseerd.

Welke boodschap is gekoppeld aan jouw illustraties?
In veel gevallen heeft het woord ‘kut’ een negatieve lading. Met KUT.illustraties probeer ik het woord weer een positieve twist te geven. Ik probeer te zorgen voor een lach op iemands gezicht, hoe ‘kut’ een bepaalde situatie misschien ook is. Ik teken de kaarten ook om het taboe rond de vulva te doorbreken. Als door mijn illustraties het vrouwelijk geslachtsorgaan beter bespreekbaar wordt, is dat mooi meegenomen.

Wat is jouw favoriete illustratie?
‘Het is oké om je kut te voelen’. De dubbelzinnigheid daarvan vind ik echt fantastisch.

Waar zijn jouw ‘kutproducten’ te koop?
Natuurlijk hier in de winkel, maar ook in verschillende conceptstores in Nederland en België. En via mijn website www.kutillustraties.com. Soms ben ik met mijn kaarten, sleutelhangers en tassen ook te vinden op evenementen. Afgelopen jaar was ik bijvoorbeeld op Milkshake Festival, dat was hilarisch! Het is leuk om te zien dat mijn producten zowel bij jong als oud in de smaak vallen. Veel jongeren kunnen mijn tekeningen waarderen, maar soms staan hier in de winkel ook een paar omaatjes te lachen en kopen ze een kutkaart. Dat maakt echt mijn dag!

Als burgemeester van Delft...
,,,zou ik een mooie kutfontein in het Wilhelminapark zetten die één keer in de maand rood gekleurd is. Ook zijn alle menstruatieproducten gratis.