Afbeelding

Nieuwe wetgeving rond hypotheken

onroerend goed

Editie: Week 53, Jaargang 20 |

DELFT - De Eerste Kamer heeft de nieuwe wetgeving rond hypotheken aangenomen. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2013 vrijwel uitsluitend annuïtaire of lineaire hypotheken worden verstrekt die binnen dertig jaar moeten worden afgelost.

Wie toch voor een andere hypotheekvorm kiest, verliest zijn recht op hypotheekrenteaftrek. Ondanks de beslissing van de Eerste Kamer blijft het mogelijk dat de nieuwe hypotheekregels in 2013 alsnog worden aangepast. Momenteel onderzoekt minister Blok van Wonen in opdracht van de Eerste Kamer passende alternatieven voor de verplichte aflossing. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheid of de helft van de hypotheek verplicht moet worden afgelost of dat de looptijd van dertig jaar wordt opgerekt. Beide alternatieven zouden huiseigenaren die na 1 januari een hypotheek afsluiten lagere maandlasten opleveren. Waarschijnlijk biedt Blok komende maand meer duidelijkheid over de haalbaarheid van deze opties. Of en wanneer deze alternatieven worden ingevoerd, is niet bekend. Vereniging Eigen Huis is ontevreden over de voorgenomen regelgeving rond hypotheekverstrekking en betreurt de beslissing van de Eerste Kamer.

De vereniging heeft al vaker aangedrongen op aanpassing van de plannen en wacht het onderzoek van Blok met belangstelling af.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12