Afbeelding

Kopers en de woningmarkt worden de dupe van te strenge regels

wonen

Editie: Week 9, Jaargang 23 |

De NIBUD-normen leiden tot een onnodig lage hypotheek.

DELFT – Kopers en de woningmarkt zijn de dupe geworden van te strenge regels. De NIBUD-normen leiden tot een onnodig lage hypotheek. Dat is de uitkomst van een in opdracht van NVB (Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers) door OTB (Onderzoek voor de gebouwde omgeving) uitgevoerde analyse van de methodiek die het NIBUD hanteert bij het bepalen van de maximale hypotheek. De uitkomsten van deze analyse zijn door OTB-Delft gepubliceerd door Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems TU Delft en Karel Schiffer, gastauteur OTB-Delft, onder de titel ‘Kopers verdienen meer’.
Boelhouwer en Schiffer stellen dat de huidige methodiek voorheen nog wel voldeed als referentiepunt voor veilig lenen voor een koopwoning, maar nu niet meer geschikt is voor het berekenen van een verplicht gestelde maximale hypothecaire lening, zoals dat vanaf 1 augustus 2011 het geval is.
Hun belangrijkste bezwaren tegen de huidige methodiek zijn dat onvoldoende rekening wordt gehouden met de individuele situatie van verschillende huishoudens zoals gezinssamenstelling, fiscale behandeling en met de individueel bepaalde verschillen in het uitgavenpatroon, waaronder woon/werkverkeer, pensioenpremie, vakanties. Voorts stellen zij dat het NIBUD met het oog op veilig lenen arbitraire en zeer betuttelende buffers inbouwt, zoals bijvoorbeeld de komst van kinderen.
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12