Ronald Roepman van de gelijknamige makelaardij concludeert dat dit jaar een vreemd jaar was op woongebied.
Ronald Roepman van de gelijknamige makelaardij concludeert dat dit jaar een vreemd jaar was op woongebied.

December, de maand van bezinning?

wonen

DELFT- Het was een vreemd jaar in de woningmarkt in 2023, constateert Ronald Roepman van Roepman Makelaardij. De markt begon zeer aarzelend. De prijzen daalden in het begin van het jaar. De oplopende rente was hier de grootste oorzaak van. Gedurende het jaar kwam hier verandering in. Niet zozeer dat de hypotheekrente ging dalen; het was helaas de schaarste op de woningmarkt die de consument deed besluiten om toch weer in te stappen. Dit resulteerde na de zomer van 2023 in prijsstijgingen. Iets wat in het prijssegment tot 450.000 euro nog steeds gaande is.

Aantal woningtransacties daalt
Ook in 2024 blijft de krapte op de woningmarkt aanhouden. Dit is voornamelijk het gevolg van een dip in de nieuwbouw. Een beperkt aanbod zorgt ervoor dat in 2024 minder mensen gaan verhuizen. Rabobank verwacht dat 170.000 bestaande koopwoningen van eigenaar wisselen. Een daling van bijna 6% in vergelijking met dit jaar. ABN AMRO verwacht een daling van het aantal transacties met 2,5%
Ondertussen groeit de vraag naar koopwoningen naar een nieuw hoogtepunt. De Rijksoverheid verwacht dat het woningtekort in 2024 oploopt naar 317.000 woningen (koop en huur). Dit wordt onder andere veroorzaakt door bevolkingsgroei en veranderde gezinssamenstelling.

Leenruimte neemt verder toe
In 2024 gaan de lonen opnieuw omhoog. Dit start op 1 januari met een stijging van het minimumloon met 3,75%. Het NIBUD verwacht dat de CAO-lonen gedurende het jaar met gemiddeld 5,2% stijgen. Gerekend met de gemiddelde loonstijging kunnen de meeste huishoudens volgend jaar iets meer lenen. Voor een aantal specifieke groepen pakken de hypotheeknormen voor 2024 een stuk gunstiger uit, waaronder alleenstaanden.
Nieuw in de hypotheeknormen is dat je volgend jaar meer kunt lenen voor een duurzaam huis. Dit extra hypotheekbedrag kan oplopen tot 50.000,- bij het meest gunstige energielabel. Hierdoor nemen naar verwachting de prijsverschillen tussen duurzame en niet duurzame woningen toe.

Hypotheekrente ontwikkeling als onzekere factor
De hypotheekrente speelt een rol bij hoeveel mensen kunnen betalen voor een koophuis. We houden er rekening mee dat de hypotheekrente eerst zal stabiliseren. In de loop van volgend jaar komt er mogelijk meer ruimte voor een rentedaling als de inflatie en economie afkoelen.

In 2024 stijgen de huizenprijzen weer
Door de aanhoudende krapte op de woningmarkt en extra leenruimte, stijgen naar verwachting de huizenprijzen in 2024 weer. Wilt u eens van gedachten wisselen over wat wij in 2024 voor u kunnen betekenen? Dan zien wij u graag bij ons op kantoor. Ik wens u fijne feestdagen en een goed en gezond 2024.

Contact
Roepman Makelaardij;

Molslaan 43;

2611 RJ Delft;

015-2134134;

www.roepman.nl;

Open: ma. t/m vr. 9-17.15 u.