Makelaar Ronald Roepman blikt terug en kijkt vooruit in vakantietijd.
Makelaar Ronald Roepman blikt terug en kijkt vooruit in vakantietijd.

Ook vakantietijd in de makelaardij

wonen

DELFT- “Ook in de makelaardij zien wij dat veel mensen met vakantie zijn”, aldus makelaar en taxateur Ronald Roepman van de gelijknamige makelaardij aan de Molslaan. “De agenda’s lopen wat leeg. Er is ook weer tijd voor wat andere zaken op kantoor. De verwachting is dat het eind augustus weer wat drukker gaat worden in de agenda’s.”

Realistischere vraagprijs
“Als we nu nadenken over de woningmarkt in Delft en omstreken, dan zien we dat deze ten opzichte van vorig jaar zomer 2022 wel veranderd is”, aldus Roepman. “De koopmarkt is iets vriendelijker bij een nog steeds krap aanbod. Kopers staan voor hogere financieringslasten. De hypotheek rente ligt immers op een hoger niveau dan vorig jaar. Woningverkopers krijgen iets minder betaald voor hun woning dan de vraagprijs. In een aantal gevallen wordt er nog steeds overboden op woningen. Over het algemeen zien we dat er weer onderhandeld kan worden en dat verkopers hun woning veelal met een meer realistische vraagprijs in de markt plaatsen. Ook dit beeld zien wij terug in Delft en directe omstreken. Onze branche organisatie kwam recent met het volgende bericht:”

De koopwoningmarkt veert op. Zowel in de bestaande koopmarkt als de nieuwbouwmarkt zit weer duidelijk beweging. Dat blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay over het tweede kwartaal van 2023. NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal van 2023 ruim 34.000 bestaande koopwoningen, een stevige plus van 20% ten opzichte van het eerste kwartaal 2023. De mediane verkoopprijs van een bestaande woning bedraagt in het tweede kwartaal van 2023 410.000 euro. Dit is een milde stijging van +2,8% ten opzichte van het eerste kwartaal 2023. Dit kwartaal zijn 29% meer woningen te koop gezet dan in het eerste kwartaal.

Nog geen gezond evenwicht
Ronald Roepman: “Voor de koper in Delft en omstreken gaat de markt er wat zonniger uitzien met prijzen die stabiel zijn gebleven of licht wat gedaald ten op zichte van het vorige kwartaal. Dat is een normale correctie op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20% per jaar niet houdbaar zou zijn. We zien nu dat het woningaanbod verder verruimt maar van een gezond evenwicht tussen aanbod en vraag is nog zeker geen sprake. Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Daar staat alleen een gestegen hypotheekrente tegenover die doorwerkt in een wat hogere netto maandlast. Een te grote groep lukt het nog niet om goed voet aan de grond te krijgen op de koopmarkt.

Verwachting
Ronald vervolgt: “Ik denk zelf dat er de komende tijd nog een geringe prijsdaling te verwachten zal zijn. Belangrijk zal o.a. zijn wat de hypotheekrente, inflatie en de onrust in de wereld (Oorlog Rusland Oekraïne) zal gaan doen. Ik weet wel en dat merken we ook dagelijks dat er veel vraag is naar woningen tot 450.000 euro. Veel starters of doorstromers hebben behoefte aan een ruim appartement of een eengezinswoning met tuin. Het woningaanbod is in dit segment veel te gering. We zien dan ook dat dit soort woningen snel verkocht raken.
Wij houden ons graag aanbevolen om met u in gesprek te gaan over de aankoop of verkoop van uw woning. We nodigen u dan ook graag bij ons uit op kantoor.”