Ook makelaar Ronald Roepman volgde met interesse de troonrede
Ook makelaar Ronald Roepman volgde met interesse de troonrede

Rol ouders op woningmarkt wordt kleiner

wonen

DELFT- Tijdens het kijken naar de Troonrede viel makelaar Ronald Roepman een aantal zaken op die betrekking hebben op de woningmarkt. Dit constateerde hij:

Jubelton niet meer om te jubelen
Degenen die een huis willen kopen met financiële steun van ouders, daar gaat wat voor veranderen. Het extra bedrag dat ouders belastingvrij mogen schenken voor de koop van een huis wordt namelijk flink teruggeschroefd. Dit jaar is de zogenoemde “jubelton” nog 106.671,-, maar vanaf volgend jaar wordt het bedrag 27.231,-.
In 2024 eindigt deze regeling zelfs helemaal. Ouders mogen dan nog wel belastingvrij schenken, maar er is geen verhoogd bedrag meer voor een eigen woning. Zo’n schenking van je ouders mag je overigens ook gebruiken voor het aflossen of het verbouwen van je eigen woning.

Vrijstelling starters blijft
De vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters blijft, en gaat ook iets omhoog. In 2022 hoeven starters geen 2% overdrachtsbelasting te betalen als zij een huis kopen onder de 400.000,-. In 2023 wordt de maximale koopsom 440.000,- De voorwaarden blijven hetzelfde: je mag niet ouder zijn dan 34 jaar, je moet zelf in het huis gaan wonen en je hebt niet eerder gebruik gemaakt van deze vrijstelling. Dit is gunstig voor starters in Delft.

Huis kopen voor kinderen ontmoedigd
Mensen die een huis kopen waar zij niet zelf in gaan wonen, zoals ouders die een huis kopen voor hun studerende kinderen aan bijvoorbeeld de TU of Hogeschool, gaan volgend jaar meer overdrachtsbelasting betalen. Nu betalen zij nog 8%, volgens jaar wordt dat 10,1%.

Sowieso veranderingen woningmarkt
Daarnaast hebben we te maken met andere veranderingen in de woningmarkt. Dit is vooral een gevolg van de gestegen hypotheekrente en de toegenomen onzekerheden rondom de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Overigens lijkt de markt wel te kantelen. In augustus zijn de Nederlandse huizenprijzen gestagneerd vergeleken met een maand eerder. Hoewel hier volgens het CBS nog niet al teveel conclusies aan kunnen worden verbonden, wijst het bureau er wel op dat de toename van huizenprijzen op maandbasis in juli en juni al erg beperkt was. Volgens het CBS komt dit naar alle waarschijnlijkheid door de opgelopen hypotheekrente. Daardoor is voor veel mensen het bedrag dat ze maximaal kunnen lenen afgenomen. Ook het consumentenvertrouwen is de laatste tijd behoorlijk hard gedaald. Mensen vinden het momenteel over het algemeen geen goede tijd voor grote aankopen, zoals de aanschaf van een huis. Vergeleken met een jaar geleden zijn koophuizen nog wel beduidend duurder, maar de prijstoename is veel kleiner dan een paar maanden terug.

Contact
Heeft u vragen over de woningmarkt in Delft en omgeving en bent u op zoek naar een aankoop- of verkoopmakelaar? Wij zijn u graag van dienst met een professioneel en eerlijk advies:

Roepman Makelaardij
Molslaan 43
2611 RJ Delft
015-2134134
www.roepman.nl
Open: maandag tot en met vrijdag 9 uur -17.15 uur.