Ronald Roepman en zijn rechterhanden staan voor u klaar met een deskundig advies
Ronald Roepman en zijn rechterhanden staan voor u klaar met een deskundig advies

Roepman adviseert in veranderende markt

Algemeen

DELFT- De Hypotheekshop concludeert over de maand juli het laagst aantal hypotheekaanvragen sinds december 2018. Belangrijke oorzaak is de opgelopen rente, waardoor oversluiten voor velen niet gunstig meer is. Ook makelaar Ronald Roepman ziet dat de gestegen hypotheekrente zich steeds meer laat gelden op de woningmarkt. 

Goed nieuws
“Er zijn langzamerhand veranderingen ontstaan voor de Delftse woningmarkt”, zo zegt hij. “De hypotheekrente is sinds begin januari met 2,5 procentpunt gestegen. Door de hogere rente stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen. Hierdoor is er minder concurrentie op de woningmarkt en zijn kopers geneigd minder te overbieden. Ik zelf vind dat goed nieuws, want de kans op het vinden van een betaalbare woning is hierdoor iets groter geworden dan in de afgelopen periode het geval was”.

Spannend
Toch is de woningkrapte volgens Roepman nog niet voorbij. “Er is nog steeds veel vraag naar woningen en het woningaanbod is helaas nog te gering. Ik ben zelf erg nieuwsgierig wat er na de zomervakantie gaat gebeuren. De animo in deze tijd rond kopen en verkopen is altijd wat minder. De mensen zijn immers veelal op vakantie. Ik las ook in een landelijke krant dat de verwachting is dat de hypotheekrente wellicht gelijk gaat blijven of zelfs gaat dalen de komende maanden. Kortom: een spannende tijd”.

Volgens de Hypotheekshop is die te verwachten daling te wijten aan een mogelijk naderende recessie, waardoor de marktrente al sinds een aantal weken niet meer stijgt. Daarnaast neemt de concurrentie tussen de geldverstrekkers de komende maanden verder toe, als gevolg van de teruglopende woningmarkt. Het aantal hypotheekaanvragen in verband met de aankoop van een woning daalt ook, zowel voor starters als voor doorstromers. 

Tweede helft anders
De tweede helft van dit jaar zou dus wel eens een heel ander beeld kunnen laten zien dan de eerste zes maanden, zo concludeert de Hypotheekshop. De stijging van de hypotheekrente met 2,5 procentpunt was historisch gezien ongekend. De hypotheekorganisatie stelt dat de toename werd veroorzaakt door oplopende marktrente, de rente op staatsleningen, die geldt als maatstaf voor de hypotheekrente.

Dagrente
Consumenten die willen inspelen op een daling van de hypotheekrente kunnen bij bepaalde hypotheken kiezen voor een “dagrente”. Daarmee komt de consument onder voorwaarden in aanmerking voor een lagere rente als de hypotheekrente na uitbrengen van de offerte is gedaald. Ook kunnen kopers een variabele rente overwegen.  

Contact Roepman Makelaardij
Ronald Roepman is zich ervan bewust dat mensen, zeker in een veranderende woningmarkt, behoefte hebben aan een deskundig advies. Hij nodigt belangstellenden dan ook van harte uit om een afspraak te maken op het kantoor van Roepman Makelaardij. “Wij kunnen dan de mogelijkheden bespreken van de aan- of verkoop van hun woning”.  

Roepman Makelaardij
Molslaan 43,
2611 RJ Delft
Tel.: 015-2134134
www.roepman.nl