Ronald Roepman geeft een kijkje in de werkdag van een makelaar
Ronald Roepman geeft een kijkje in de werkdag van een makelaar Foto: Picasa

Een werkdag van Ronald Roepman

Algemeen

DELFT- Alhoewel de hypotheekrente gestaag uit het dal klimt, is de rust op de woningmarkt nog lang niet weergekeerd. Wat makelaars de afgelopen tijd hebben beleefd en nog beleven, kan gerust bizar worden genoemd. Torenhoge huizenprijzen, het overbieden als nieuwe trend, ze zagen het allemaal gebeuren. Door deze gekte zijn hun dagen echter niet saai. En elke makelaar zal overigens vertellen dat hun vak überhaupt niet saai is. Het bezig zijn door en voor mensen geeft altijd voldoening en wat is er mooier dan dat? Ook Ronald Roepman is deze mening toegedaan. Hierbij een kijkje in zomaar een werkdag van deze Delftse makelaar.

De dag van Ronald Roepman
“Elke ochtend start ik rond 9 uur op kantoor. Wij hebben dan met de collega’s overleg over de lopende en nieuwe dossiers. Nadat ik mijn mail gecontroleerd en beantwoord heb, start ik met de eerste afspraken. Ik nam een taxatie op aan de Oude Delft voor een financieringsaanvraag voor de bank. Bij terugkomst op kantoor had ik een afspraak  met kopers en verkopers voor de bespreking en ondertekening van de koopakte”.

“Kort daarop ben ik vertrokken voor een inverkoopname gesprek bij mensen thuis. Gesproken is over de werkwijze, kosten en te verwachten opbrengst in de huidige markt. Daarna heb ik op kantoor geluncht met mijn collega’s. Hierna stonden diverse telefoontjes met klanten op het programma. Daarop vertrok ik voor een tweetal bezichtigingen voor een appartement dat wij in de verkoop hebben staan”.

“Vanaf deze afspraak ben ik doorgereden naar een woning die wij verkocht hadden. De kopers en verkopers waren samen aanwezig. Wij hebben toen de woning qua oplevering gecontroleerd. Vervolgens zijn we naar de notaris doorgereden en heeft de overdracht plaatsgevonden. Tot slot heb ik het laatste uur op kantoor doorgebracht met diverse activiteiten, zoals een aantal taxatierapporten voorzien van een handtekening. Ook heb ik een woning klaargezet voor start verkoop naar onder andere funda.nl. Om 17.15 uur zat het er voor mij op die dag en ben ik richting huis gegaan”.  

Hoe gaat taxeren in z’n werk?
Ronald Roepmans werkdag bestond onder andere uit het taxeren van een pand en het ondertekenen van taxatierapporten. Wat is taxeren precies en hoe gaat dit in z’n werk?

Als je een huis koopt en een hypotheek aanvraagt, eist de geldverstrekker een door een gecertificeerde NVM-taxateur uitgevoerde taxatie, oftewel een marktwaardebepaling van je woning. Het bepalen van de marktwaarde is maatwerk. Dat betekent dat dit afwijkt van de WOZ-waarde, die is samengesteld uit een rekenkundig model uit een eerdere periode.  

De NVM-taxateur bezoekt en taxeert de woning op een afgesproken tijdstip. Hiervoor heeft hij het eigendomsbewijs, de kadastrale gegevens en de tekeningen van de woning nodig. Tijdens een taxatie wordt gelet op de staat van onderhoud, de inhoud en oppervlakte, de functionele indeling, de constructie en de gebruikte materialen en de kwaliteit ervan, de mate van isolatie en energiezuinigheid, verplichtingen en rechten, zoals overpad en erfpacht, de ligging en de omgeving, het bestemmingsplan en de marktsituatie.