<p>Ronald Roepman en rechterhanden Nicole en Martijn&nbsp;</p>

Ronald Roepman en rechterhanden Nicole en Martijn 

(Foto: Picasa)

NVM: weer beëdigen via kantonrechter

DELFT- In de onlangs verschenen nieuwjaars update van de NVM aan haar leden, pleit de makelaarsvereniging voor nadere regulering van het beroep makelaar. In tegenstelling tot een (ver)huurder is een makelaar zelf geen partij bij een huurovereenkomst. Regulering van het beroep biedt zowel de overheid als de brancheorganisaties mogelijkheden om misstanden gericht aan te pakken.

Door Rianne Dekker

Makelaar Ronald Roepman, zelf al zo’n jaar of achttien aangesloten bij de NVM, legt uit: “Het is eigenlijk een al langer lopende lobby om ons weer in de beschermende bank van de kantonrechter te plaatsen. Met andere woorden: De beëdiging van een makelaar, die nu via de NVM verloopt, wil men graag weer zoals voor het tijdperk van de winkeltijdenwet en transparantie via de kantonrechter laten lopen. In het verleden was er de nodige onrust op de verhuurmarkt en er vinden nog steeds wanpraktijken plaats. Met het onderbrengen bij het kantongerecht is de consument beter beschermd tegen de cowboys op de markt”.  

In de schoolbanken
Aansluiting bij de NVM betekent volgens Roepman verplichte jaarlijkse educatie. “De NVM stelt de nodige eisen aan haar leden en daar hoort bij dat we jaarlijks voor een paar dagen terug moeten in de schoolbanken. Zo heb ik als makelaar/taxateur het afgelopen jaar opnieuw taxateurs examen moeten doen. Ook worden we ieder jaar bijgepraat over de huur/verhuur markt. Bij deze scholing dien je aanwezig te zijn. Ben je er niet, dan volgt royement. De NVM staat met deze scherpe aanstellingsverplichtingen en de erecode voor kwaliteit en daarom is het voor de consument het beste om met een NVM-makelaar in zee te gaan”.

Toename
miljoenenwoningen
Zeker nu ook blijkt dat een steeds groter deel van de koopwoningen weggaat voor meer dan een miljoen, is het in de arm nemen van een kwaliteitsmakelaar een must. De landelijke trend is dat momenteel 1 op de 20 woningen voor meer dan een miljoen euro wordt verkocht. Volgens de NVM is dit niet alleen toe te schrijven aan de harde stijging van de huizenprijzen. Door de Corona crisis hebben Nederlanders ook meer geld op de bank en zijn ze de laatste tijd steeds vaker bereid dit uit te geven aan comfortabel wonen, bijvoorbeeld door een extra kamer. Dit kan volgens de NVM te maken hebben met het steeds meer ingeburgerd rakende thuiswerken. Ook de omgeving is belangrijk. Men gaat voor prettig wonen in het groen, met voorzieningen dichtbij.

In Delft geen 
groot aantal
Jarenlang lag het aandeel van miljoenenhuizen op ongeveer 1 tot 1,5% van alle verkopen. Sinds de start van de Corona crisis is dit snel opgelopen tot bijna 5% tijdens het afgelopen kwartaal van 2021. De huizenprijzen in deze categorie stijgen overigens wel minder hard dan de algemene gemiddelde huizenprijzen, zo concludeert de NVM.  

Delft en omgeving staan overigens niet echt garant voor grote hoeveelheden verkochte woningen boven het miljoen. Roepman sloeg de database erop na en kwam voor 2020 uit op een aantal van zes en voor 2021 op veertien. “Er wordt een meterprijs gehanteerd en als je een goed object hebt, zeker in het centrum van Delft, is de kans groot dat dit weggaat voor een miljoen of meer”, aldus de makelaar.       

Meer berichten
 
CustomHtml_1