Team Roepman: verandering op de woningmarkt biedt kopers meer kansen
Team Roepman: verandering op de woningmarkt biedt kopers meer kansen

Meer kansen voor kopers door beweging op woningmarkt

Algemeen

DELFT- We zien op dit moment in Delft en omstreken dat de woningmarkt aan het veranderen is. Het woningaanbod op Funda.nl neemt toe en het aantal bezichtigingen bij een aantal woningen af. Volgens makelaar Ronald Roepman is hier een aantal redenen voor te noemen. 

Positie starter nog steeds zwak
“Ik denk dat de voornaamste reden is dat de hypotheekrente de afgelopen maanden relatief hard gestegen is. Dit betekent dat de maandlasten zullen stijgen. Dit treft zeker de starter. Zijn positie is de afgelopen jaren toch al niet makkelijk geweest. Hij werd vaak overboden of de woningen werden door beleggers opgekocht. Dit laatste zien we de afgelopen jaren afnemen. De overheid heeft immers de overdrachtsbelasting verhoogd. Ook heeft de gemeente Delft allerlei maatregelen genomen. Dit beleid werpt zijn vruchten af.

Dure benzine en boodschappen
Ook de onzekerheden omtrent de oorlog in Oekraïne spelen een rol. De consument wordt op dit moment hard getroffen in zijn of haar portemonnee. Zo zien we de prijzen stijgen aan de pomp of in het winkelwagentje. De inflatie is de afgelopen jaren nog nooit zo hoog geweest”.

Niet slecht
Dat de woningmarkt nu wat aan het veranderen is hoeft geen slecht teken te zijn volgens de Delftse makelaar. “Het biedt kopers immers meer kansen. Zo hoeft er niet meer voor elke woning overboden te worden en kan er soms al weer onderhandeld worden. Ik verwacht zelf niet dat de prijzen gaan dalen. Er zijn immers structureel te weinig woningen in Delft en omgeving. Het aantal mensen dat op zoek is naar een eigen woning is nog steeds groot. Ik verwacht dat de dynamiek zal toenemen de komende tijd”.

Bijna helft meer woningen te koop in Nederland
Dat er meer lucht komt op de algehele woningmarkt blijkt ook uit de cijfers van de NVM over het tweede kwartaal van dit jaar. Aan het eind van dit kwartaal stonden bij NVM-makelaars ruim 25.300 woningen in Nederland te koop. Dat is 42 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2021. Het flink toegenomen aanbod en de minder hard doorstijgende verkoopprijs zorgen voor wat meer ruimte op de Nederlandse woningmarkt. Dit kwartaal verkochten NVM-makelaars in Nederland bijna 36.000 bestaande koopwoningen. Dat is 24 procent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar, maar nog altijd 1 procent minder ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De absolute gekte lijkt dit kwartaal wat af te nemen, ziet de NVM aan gemiddeld minder bezichtigingen per woning en minder extreme biedingen, ook al zijn er duidelijk verschillen per regio. Een gezonde balans tussen vraag en aanbod is echter nog steeds ver te zoeken.

Contact
Heeft u behoefte aan een gesprek over de aan- en verkoop van uw woning, neem dan gerust contact op met Roepman Makelaardij.

Roepman Makelaardij
Molslaan 43
2611 RJ Delft
015-2134134
www.roepman.nl
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag
9-17.15 u.