<p>Door meer woningbouw is er weer hoop voor de ontmoedigde huizen koper</p>

Door meer woningbouw is er weer hoop voor de ontmoedigde huizen koper

Vermoeide huizenkopers nemen pauze

DELFT- Voor zover bekend, zijn het afgelopen jaar voor het eerst sinds 2010 meer hypotheken geregistreerd voor over- en bijsluiten dan voor het kopen van een huis. Dat meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat sinds twaalf jaar de cijfers bijhoudt en ruim 85% van alle hypotheken in Nederland registreert.

Door Rianne Dekker

Door alle hypotheken die zijn overgesloten en extra leningen met het huis als onderpand, nam het totaal aantal geregistreerde hypotheken toe tot een recordaantal van ongeveer 563.000. Het aantal hypotheekaanvragen voor het kopen van een huis maakte een forse duikeling, met een eveneens niet eerder vertoond percentage van ruim 12,5%. Voor de aanschaf van een woning werden 265.463 hypotheek aanvragen ingediend. Dat relatief kleine aantal heeft alles te maken met de krappe woningmarkt. 

Even niet zoeken
Woningzoekenden worden moe van het steeds misgrijpen en lassen een rustpauze in. De NVM bevestigt dit. “Kopers zeggen: we komen niet meer want we worden het toch niet”. Hierdoor is volgens de makelaarsvereniging het aantal bezichtigingen in het laatste kwartaal van 2021 flink gedaald. Makelaarsland, één van de grootste leden van de NVM, spreekt van een trendbreuk. Het hele jaar 2021 lag het aantal bezichtigingen van een woning rond de tien, met uitschieters naar twaalf. Het laatste kwartaal lag dit aantal echter op iets meer dan zes. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de interesse vanuit de kopers bekoelt. Een andere factor die hierop duidt is het al een aantal maanden afnemende zoekverkeer naar Funda. Makelaars putten uit deze ontwikkeling hoop dat aan de grootste gekte mogelijk een eind komt.

Historisch laag aanbod
Donderdag kwam de NVM met een aantal cijfers, die ondanks dat veel kopers hun zoektocht naar een woning staken, nog niet echt aangaven dat de woningmarkt afkoelt. De huizenprijzen stegen in het laatste kwartaal van 2021 met 20,7% ten opzichte van een jaar eerder. Dit terwijl het aanbod van koopwoningen slonk. De gemiddelde verkoopprijs was 438.000 en dat betreft niet alleen grote huizen uit het hogere segment. Een tussenwoning ging weg voor gemiddeld 386.000 en ook appartementen werden fors duurder: plus 60.000 in een jaar tijd. De NVM makelaars, die het overgrote deel van de markt in handen hebben, verkochten de laatste maanden van het afgelopen jaar samen 35.000 huizen, bijna 23% minder dan het jaar ervoor. Werden in eerdere jaren nog 170.000 huizen met een NVM-vlaggetje verkocht, afgelopen jaar waren dit er nog maar 141.000. Dit komt vooral omdat het aanbod is verdampt, stelt de makelaarsvereniging. In het laatste kwartaal van 2021 is dit nog verder verdampt. Er staan historisch weinig huizen te koop, is ook te zien aan het aantal advertenties op Funda. De woningbouw kan de bevolkingsgroei van 115.000 mensen in het afgelopen jaar niet bijbenen. De NVM hoopt dat de ambitieuze plannen van het kabinet om de woningbouw te versnellen tot rond de 100.000 woningen per jaar, niet stranden door teveel regelgeving die de woningbouw bemoeilijkt.

Overigens moet van de productie van 100.000 woningen per jaar tenminste twee derde (huur en koop) binnen de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vallen. Met deze NHG heb je een vangnet als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen.  

Meer berichten
 
CustomHtml_1