Ronald Roepman: "Markt gaat er zonniger uitzien voor koper in Delft"
Ronald Roepman: "Markt gaat er zonniger uitzien voor koper in Delft"

Hoe gaat het op de Delftse woningmarkt?

wonen

DELFT- Ten opzichte van begin 2022 zien we dat de woningmarkt in Delft wel veranderd is. De koopmarkt wordt iets vriendelijker bij een nog steeds krap aanbod. Kopers staan voor hogere financieringslasten. Woningverkopers krijgen iets minder betaald voor hun woning dan de vraagprijs. In een aantal gevallen wordt er nog overboden op woningen. Over het algemeen zien we dat er weer onderhandeld kan worden en dat verkopers hun woning veelal met meer realistische vraagprijs in de markt plaatsen.  

Volgens opgaaf vanuit de NVM verkochten NVM-makelaars totaal in 2023 in het - altijd rustigere - eerste kwartaal 28.500 bestaande koopwoningen. Dit is 2% minder dan een jaar eerder en 13% minder dan in het vierde kwartaal 2022. Het woningaanbod is op jaarbasis in het eerste kwartaal 2023 bijna verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal 2022. Vergeleken op kwartaalbasis ligt het woningaanbod in het eerste kwartaal 2023 9% lager dan in het vierde kwartaal 2022. Een soortgelijk lijn zien we ook terug in Delft. Ook vanuit de NVM komen de volgende gegevens: De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in het eerste kwartaal van 2023 394.000 euro, een daling met 3,6% ten opzichte van het vierde kwartaal 2022. Op jaarbasis daalde de gemiddelde verkoopprijs in het vierde kwartaal 2022 met 6%. In het eerste kwartaal 2023 komt de daling uit op 8,2% op jaarbasis. Dit bevestigt het omslagpunt in de markt vergeleken met 2021 toen de prijs met zo’n 20% op jaarbasis steeg.

Ronald Roepman makelaar en taxateur Wonen: “Voor de koper in Delft gaat de markt er wat zonniger uitzien met een prijs die dit kwartaal weer wat is gedaald. Dat is een normale correctie op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20% per jaar niet houdbaar zou zijn. We zien nu dat het woningaanbod verder verruimt maar van een gezond evenwicht tussen aanbod en vraag is nog zeker geen sprake. Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Daar staat alleen een gestegen hypotheekrente tegenover die doorwerkt in een wat hogere netto maandlast. Een te grote groep lukt het nog niet om goed voet aan de grond te krijgen op de koopmarkt. Ik denk zelf dat er de komende tijd nog een geringe prijsdaling te verwachten zal zijn. Belangrijk zal o.a. zijn wat de hypotheekrente, inflatie en de onrust in de wereld (Oorlog Rusland Oekraïne) zal gaan doen. Ik weet wel en dat merken we ook dagelijks dat er veel vraag is naar woningen tot 450.000 euro. Veel starters of doorstromers hebben behoefte aan een ruim appartement of een eengezinswoning met tuin. Het woningaanbod is in dit segment veel te gering. We zien dan ook dat dit soort woningen snel verkocht raken. Wij houden ons graag aanbevolen om met u in gesprek te gaan over de aankoop of verkoop van uw woning en nodigen u dan ook graag bij ons uit op kantoor aan de Molslaan 43 in Delft.