Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Kok Makkus

vaste rubrieken

Editie: Week 3, Jaargang 21 |

Kok Makkus (65) – in het midden met de koffiekan- werd vorige week vrijdag 65 en werkte afgelopen woensdag voor het laatst als conciërge op de Eglantier Voorhof, waar hij volgens zijn collega’s erg gemist zal worden.

1. Waarom wilde je hier, in de Eglantier worden gefotografeerd?
“Omdat ik het hier de afgelopen twintig jaar ontzettend naar mijn zin heb gehad. Ik heb hier al die tijd gewerkt en kan prima met die meiden opschieten, anders had ik het nooit zo lang uitgehouden. Het leuke is dat ik ze ook bijna allemaal heb zien binnenkomen.”

2. Hoe ben je twintig jaar geleden op de Eglantier terechtgekomen?
“Het begon allemaal als een Melkertbaan. Ik werkte bij een slachthuis in Den Haag als uitbener toen dat bedrijf ophield te bestaan. Ik zat dus even zonder werk en de eerste twee Melkertbanen die ik kreeg aangeboden, waren me niet op het lijf geschreven. Uiteindelijk was dit de derde baan die ik kreeg aangeboden. Ik kende de school en de mensen omdat mijn kinderen er op school zaten. Ik heb geen moment getwijfeld en daar heb ik achteraf ook nooit spijt van gehad.”

3. En dan sta je als uitbener in een slachterij op een basisschool. Is dat niet wennen?
“Dat is inderdaad een hele verandering, maar tot op de dag van vandaag heb ik het werelds naar mijn zin. Ik ben vorige week vrijdag 65 geworden en moet daarom van de Gemeente stoppen met werken, maar als het aan mij gelegen had, had ik nog wel even doorgegaan. Het leuke hier was dat ik, doordat ik de mensen al kende, zo snel gewend was.”

4. Wat is er dan zo leuk aan dit werk?
“Je doet hier van alles en dat is leuk, want ik klus erg graag. Dat doe ik bij mijn caravan in Ouddorp, maar ook op school natuurlijk. Het fijne is dat je je eigen werkdag kunt indelen. Je hebt een aantal klussen dat gedaan moet worden en dat doe je in je eigen volgorde. Zo ben je eigen baas en daarbij houd je de kinderen ook in de gaten.”

5. Wat is je mooiste herinnering aan dit werk?
“Het was eigenlijk allemaal wel leuk. Je doet overal aan mee. Daarbij heb ik met iedereen goede contacten. Het team hier is echt een ontzettend leuke groep. Als er iets is, word je door iedereen goed opgevangen. Verder vind ik het ook best bijzonder dat mijn kleinkinderen hier op school zitten, al zijn zij voor mij net zoveel als welke andere leerling dan ook.”

6. Wat is de Eglantier voor een soort school?
“Het is een ontzettend gezellige basisschool. Daarnaast is het ook een heel goede school; dat komt vooral door de leerkrachten die er zijn. Verder staat de school ontzettend hoog aangeschreven, dat zie je wel aan de inschrijvingen. Wat dat aangaat zou ik iedereen kunnen aanraden om de kinderen naar de Eglantier te sturen.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik het echt niet weten. De burgemeester heeft ook met een gemeenteraad te maken en dus heeft hij het ook niet alleen voor het zeggen. Maar als je het zo vraagt, zou ik dat jaartje extra nog wel door willen werken. Dan had ik dat geregeld.”

8. Zijn de leerlingen door de jaren heen veranderd?
“Ja, vooral de mentaliteit van de leerlingen is veranderd. Vroeger luisterden ze veel beter dan nu. Sommigen hebben overal schijt aan. Dan kan je dingen tien keer vragen en doen ze het nog niet. Dat is de tijdsgeest en het is nog te verklaren ook. Leerlingen zitten van half acht tot zes uur op school en de opvoedende taak ligt voor een groot deel op school. Je leert ermee leven, maar het is niet leuk.”

9. Wat ga je het meest missen aan deze school?
“Dat zijn de ontzettend leuke contacten die ik hier heb. Maar ik ben hier nog niet helemaal weg, want waarschijnlijk kan ik nog één dag in de week blijven werken. Daarnaast woon ik hier vlakbij, dus kom ik nog regelmatig terug om koffie te drinken. Verder ben ik als dat nodig is altijd beschikbaar om ergens bij mee te helpen. Helemaal weg ben ik dus nog niet.”

10. Wat ga je met je vrije tijd doen?
“Ik heb op de camping nog genoeg te klussen en ook thuis is er nog voldoende te doen. Verder heb ik nu lekker de tijd om te vissen en op woensdag is het de dag waarop we op onze kleinkinderen passen. Verder zal ik ook nog regelmatig hier op de Eglantier te vinden zijn.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12