Afbeelding

Hemd van het Lijf: Rachel van Lier-Rietveld

vaste rubrieken

Editie: Week 45, Jaargang 22 |

Rachel van Lier-Rietveld (40) reist begin volgend jaar naar Zuid-Amerika om als onderdeel van het Dakar Press Team verslag te leggen van de Dakar 2015.

1. Waarom wilde je hier, voor Business Print in Nootdorp, worden gefotografeerd?
“Omdat dit mijn eigen bedrijf is en ik onder meer sponsor ben van het Dakar Press Team. Dat is zo gekomen doordat een klant als fotograaf meeging en vroeg of we wilden sponsoren. Dat hebben we uiteindelijk gedaan.”

2. Op voorwaarde dat je zelf mee mocht?
“Nee, maar ik was enige tijd sponsor toen er een plaats in het team vrij kwam. Uiteindelijk werd me gevraagd of ik mee wilde. Die vraag overviel me natuurlijk, 'want wat moet een vrouw nou tussen al die mannen?'. Uiteindelijk heb ik ja gezegd en ben ik er zonder noemenswaardige voorbereiding ingestapt. Mijn man heeft thuis alles perfect opgevangen tijdens mijn afwezigheid.”

3. Heb je altijd al iets met autoraces gehad?
“Niet echt eigenlijk. Mijn man is een Formule 1-fan. Zelf houd ik meer van het 4x4-gebeuren, maar in races en rally's ben ik nooit echt geïnteresseerd geweest. Het leek me gewoon een mooie uitdaging, zonder dat ik echt binding met de autosport heb.”

4. Hoe beviel die eerste keer bij de rally?
“Fantastisch, ik heb ontzettend veel indrukken opgedaan. Ik had besloten om me er maar gewoon in onder te laten dompelen en dat werkte. Ik had het geluk dat Chris Leyds, die de rally al een aantal keer had gereden, me op sleeptouw nam.”

5. Hoe beviel het als vrouw in de mannenwereld?
“Heel goed. Als vrouw ben je daar in de minderheid. Nu noem ik mezelf altijd al gekscherend een 'testosteron-vrouw', want ik heb ook wat met voetbal. Je moet je tijdens de rally in ieder geval geen zorgen maken om je uiterlijk.”

6. Heeft je team nog een doel tijdens de rally?
“Ja, de naam zegt het eigenlijk al. We zijn het Dakar Press Team, wat inhoudt dat we niet deelnemen aan de rally, maar onderweg langs de kant staan om foto's te nemen. 's Nachts als de coureurs slapen, gaan wij met het roadbook het parcours verkennen en zoeken we plekken om foto's te nemen. Die foto’s zijn beschikbaar voor media en de teams, zodat zij deze voor hun eigen communicatie en sponsoren kunnen gebruiken.”

7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan...
“... zou ik zorgen voor een crossbaan in de gemeente. Dat zou toch fantastisch zijn?”

8. Wat is er zo leuk aan de rally dat je dit jaar weer meegaat?
“De hele ervaring is fantastisch. Ik zie het als een soort van mega-Lowlands. Over het algemeen is iedereen heel rustig, maar als er iets misgaat, merk je dat de sfeer omslaat. Het is anders als je er bent dan wanneer je het op tv volgt.”

9. Dus het is niet alleen maar koek en ei?
“Nee, je zit twee weken op elkaars lip en er gaat weleens wat mis. Vooral aan het eind van de twee weken ontstaan er wel irritaties door een chronisch tekort aan nachtrust, maar daar komen we weer overheen. Het proces van teamwerk is ook prachtig.”

10. Hoe kunnen de lezers je volgen?
“Ten eerste zijn sponsors natuurlijk nog altijd welkom. We doen ons best om verschillende sponsorpakketten samen te stellen waarbij iedereen aan zijn trekken komt. Hierbij is echt van alles mogelijk: ik werk zelfs sinds kort zelf op vrijdagmorgen in een garage. Neem gerust contact met mij op: rachel@dakarpress.nl. De dagelijkse beelden uit de Dakar kun je vinden op www.dakarpress.com. Verder zijn de verrichtingen te volgen op facebook/DakarPressTeam.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12