Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 17, Jaargang 21 |

Fred Zuiderwijk (55) is een creatieve duizendpoot die binnenkort de bühne opgaat met zijn  derde theaterprogramma Kringloop.

1. Waarom wilde je hier, in je tuin in Klein Delfgauw, worden gefotografeerd?
“Het grappige is dat ik vaak word gefotografeerd en er zo’n beetje op elke plek in Den Haag wel een foto van me is genomen. Hier thuis in Delfgauw heb je dus een primeur. Ik woon hier nu vier jaar naar volle tevredenheid. Ik vind hier heerlijk mijn rust na een drukke dag werken.”

2. Wat doet je tegenwoordig allemaal?
“Ik ben met van alles en nog wat bezig; heb het ook heel erg druk. Ik maak televisie voor TV West, heb mijn eigen productiebedrijf, geef ludieke rondleidingen in Den Haag, maak voorstellingen op maat en presenteer regelmatig benefietavonden. Sinds een tijdje ga ik ook weer op de planken. Mijn hart ligt bij het theater en op 11 mei is de première van mijn voorstelling Kringloop in theater Diligentia.”

3. Heb je altijd al op het podium willen staan?
“Ik heb mijn leven lang in de muziek gezeten. Ik ben net als mijn neef Cesar slagwerker. Ik heb veel voor radio en tv gedaan en daarbij ook vijf jaar in het buitenland gewoond. Toen ik terugkwam, had ik een strandtent en in Delft begon ik Trias en De Lachende Derde aan de Verwersdijk. Dat liep hartstikke goed, totdat de gemeente op de proppen kwam met een nieuw parkeerbeleid.”

4. Wat heb je daarna gedaan?
“Redelijk snel daarna kwam ik Rob Andeweg tegen en samen kwamen we op het terras van De Waag in Delft op het idee om ludieke rondleidingen door Den Haag te geven. Dat doen we inmiddels al tien jaar en het loopt hartstikke goed. We zijn ook twee keer uitgeroepen tot het leukste stadsevenement van Nederland. Dit hebben we inmiddels ook weer uitgebreid met een speciale filmroute. Daarnaast doe ik ook het nodige voor TV West.”

5. Waar gaat je nieuwe theatershow over?
“Het is eigenlijk een fictieve levensloop. Sommige delen ervan zijn authentiek, maar het grootste gedeelte heb ik zelf verzonnen. Gedurende het programma wordt de hoofdpersoon steeds ouder en dat merk je. Gedurende de voorstelling komen heel veel grappen en Haagse verbasteringen langs. Het is dan ook een echt Haags programma, maar niet op de platte of ordinaire manier.”

6. Hoe ben je aan inspiratie gekomen?
“Ik ben gaan schrijven en kwam een heel eind. Het zit er bij mij gewoon in. Ik maak ook conferences op maat, bijvoorbeeld bij feestelijke gelegenheden. Bij mijn show kwam ik echter weleens vast te zitten. Op dat moment had ik heel veel baat bij het netwerk dat ik door de jaren heen heb opgebouwd. Zo heb ik mijn oor weleens te luister gelegd bij onder meer Cesar, maar ook bij Karel de Rooij van Mini & Maxi of mijn vrienden Marnix Rueb en Sjaak Bral. Zij hebben me wat zetjes in de goede richting gegeven.”

7. Als ik burgemeester van Midden-Delfland was, dan...
“Zou ik alle ambtenaren in het stadhuis minstens honderd euro per maand loonsverhoging geven, want wat een lieve mensen zijn dat! Ze zijn vriendelijk, denken mee en helpen je geweldig. Verder zou ik twee grenspalen om Klein Delfgauw heen zetten en er een aparte staat van maken.”

8. Waar haal je de tijd vandaan om een theatervoorstelling te maken?
“Daar ben ik bewust naar op zoek gegaan. Mijn hart ligt bij het theater, maar ik had het zo druk met andere dingen. Ik kreeg van veel mensen de vraag wanneer ik weer eens met een programma kwam. Ger, de toneelmeester van Diligentia stopt over niet al te lang en zei dat als ik voor die tijd niet nog een keer op zou treden, hij mijn kop van mijn romp zou slaan. Ik vond de tijd er weer eens rijp voor.”

9. Wat vind je nu het leukste om te doen?
“Het vermaken van mensen is het leukste wat er is. Of dat nu op het podium, op televisie of tijdens een stadswandeling is. Verder praat ik ook het nodige aan elkaar. Zo gaat dat, als je zoveel dingen leuk vindt en niet makkelijk nee kunt zeggen.”

10. Voel je je als echte Hagenees wel thuis op het platteland?
“Absoluut. Als ik hier in Delfgauw ben, voelt het soms alsof de tijd even stil heeft gestaan. Je ziet hier mooie dieren, de Oranjevereniging komt langs de deur om te vragen of je meedoet met klaverjassen en de mensen zijn vriendelijk. Het voelt als een warm bad. En gelukkig zie je hier in de omgeving ook veel ooievaars; dat zijn prachtige beesten en ze doen mij altijd aan Den Haag denken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12